Pe piata de birouri, dezvoltarea infrastructurii intr-o anumita zona influenteaza comportamentul chiriasilor si evolutia pietei de birouri din respectiva arie. Pasajul Basarab va conduce, in acest context, la un interes mai mare din partea companiilor pentru vestul orasului.
„Chiriasii nu mai aleg o cladire avand ca termen de comparatie doar nivelul chiriei, ci principalele criterii sunt accesibilitatea acesteia, transportul in comun,in special proximitatea unei statii de metrou, si specificatiile tehnice ale cladirii. Astfel, noile proiecte de infrastructura din Bucuresti au influentat in mod pozitiv evolutia pietei de birouri din anumite zone”, sustine Horatiu Florescu (foto), presedinte si CEO al companiei The Advisers/Knight Frank

Referitor la impactul pe care Pasajul Basarab in zona din vestul Capitalei, seful The Advisers/Knight Frank este de parere ca acesta permite acum accesul dinspre zona de vest a orasului spre piata Victoriei, in doar cateva minute, spre deosebire de anii trecuti, cand acest traseu dura aproximativ 30 de minute.

„Odata cu inaugurarea pasajului, cererile de birouri pentru aceasta zona au crescut. Mai mult decat atat, zona beneficiaza si de un transport in comun foarte bun, astfel ca in urmatorii ani, estimam ca vom asista la crearea unui nou pol de business in zona Cotroceni", adauga Florescu.

Multe din companiile de IT&C sau din industria de telefonie prezente pe piata locala se orienteaza catre aceasta zona, datorita vecinatatii de universitatea Politehnica, spune el. Astfel, odata cu imbunatatirea infrastructurii, aceasta cerere va inregistra un trend ascendent.

In prezent, rata medie de neocupare pentru spatiile de birouri din vestul Bucurestiului este de aproximativ 10%, iar chiriile medii efective sunt de 14-15 euro/mp/luna.

Numarul birourilor goale ar putea sa scada in urmatorii doi ani, afirma Florescu, in contextul in care nu vom asista la livrari semnificative in urmatorii doi ani, din cauza faptului ca in perioada 2009-2010 au fost incepute foarte putine proiecte.

„Rata de ne-ocupare va scadea, aducand cu sine si o usoara crestere a chiriilor, incepand cu cea de a doua jumatate a lui 2012, pentru cladiriile ce beneficiaza de aspectele mentionate anterior”, subliniaza presedintele The Advisers/Knight Frank.

Vor migra companiile din nord in vest?

Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri Colliers, da doua motive pentru care zona de Vest ar putea deveni foarte interesanta pentru relocari in urmatoarea perioada.

Unul este oferit de accesul se face foarte facil, atat dinspre centru cat si dinspre cartierele dens populate din imprejurimi, ceea ce face din zona Basarab o zona atractiva pentru potentialii angajati ai companiilor.

„Am puteaasista la o migratie a interesului companiilor din nord si centru catre aceasta zona. In al doilea rand, in proximitatea zonei Basarab exista multe cladiri de calitate foarte buna in curs de dezvoltare, ceea ce si din punctul de vedere strategic, al clientilor, va spori interesul pentru oportunitati de relocare”, sustine Maria Florea.

In acest context, dezvoltatorii de birouri vor fi primii care vor profita din punct de vedere al business-ului de pe urma Pasajului Basarab. Ramane de vazut cate companii vor alege sa isi desfasoare activitatile in vestul Bucurestiului si cati angajati isi vor cauta locuinta in aceasta zona.

Citeste
mai multe despre impactul Pasajului Basarab asupra pietei imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri