Cum condițiile de izolare se relaxează în țara noastră, iar mulți dintre angajați se pregătesc să revină la locul de muncă, apare problema îngrijirii copiilor. Iar pentru că școlile și grădinițelor vor rămâne închise până la toamnă, singura soluție a părinților rămân bonele, dacă bunicii nu pot ajuta. Imediat după anunțul că unitățile de învătământ rămân cu lacătul pus, cererea de bone a explodat, iar părinții scot din buzunar aproape 1.000 euro pentru o dădacă.

Piața muncii a suferit vaste modificări în urma crizei provocate de noul virus. Între disponibilizări și reprofilarea către noi joburi, piața forței de muncă din România încearcă să găsească un echilibru între cerere și ofertă. wall-street.ro a aflat care este statusul în ceea ce privește nevoia de bone, în contextul închiderii anului școlar, dar și al muncii de la domiciliu.

Cu anul școlar închis, părinții se află în situația de a decide dacă apelează la serviciile unei bone.

Iar informațiile celor care se ocupă de intermedierea cererii cu oferta arată că încă de la primele anunțuri ale autorităților legate de menținerea grădinițelor și școlilor închise, cererea de bone a crescut semnificativ.

Citește și Acorns Nursery: Cel mai sumbru scenariu include disponibilizări și închiderea unei locații. Sperăm să nu ajungem acolo și să primim sprijin

"Angajez bonă!"

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții agenției de bone, Super Bona, din București au declarat că există o cerere crescută a ultimelor două săptămâni, în ceea ce privește solicitările pentru bone.

Cred că toată această criză a făcut să existe un echilibru în piață, ceea ce poate fi considerat un lucru bun.

”Există o cerere crescută în ultimele două săptămâni. În altă ordine de idei, și oferta este foarte mare. Până acum, aveam foarte mulți clienți pe care nu îi puteam onora. Având în vedere că au existat multe disponibilizări în piață, foarte multe femei și-au pierdut locurile de muncă și se îndreaptă spre ceva rapid, unde ar putea lucra”, au declarat reprezentanții Super Bona.ro.

Pe site-ul OLX, numărul persoanelor care au publicat un anunț de recrutare de bone s-a dublat în prima săptămâna a lunii mai.

”Estimăm că numărul acestora va crește și mai mult pe parcursul acestei luni, pe fondul închiderii unităților de învățământ și a reîntoarcerii părinților la locurile de muncă”, a declarat, pentru wall-street.ro, Paul Neagoe, director general OLX România.

De altfel, categoria de “bone și menajere” este în topul celor mai puternice categorii pe OLX din punct de vedere al candidaților – anul trecut, bonele și menajerele au fost cele care și-au găsit cel mai rapid un loc de muncă (în doar 14 zile), fiecare ofertă de job atrăgând în medie 41 de candidaturi unice.

În perioada pandemiei, numărul candidaților unici s-a înjumătățit, însă vedem și aici o revenire puternică. În prima săptămâna din mai, numărul persoanelor care au aplicat zilnic pe OLX pentru joburi de bone s-a dublat, ajungând la 1000/zi, versus 1300/zi înainte de pandemie.

Te poate interesa și: Bani pentru bunicii care își cresc nepoții. Va ajuta piața muncii această măsură sau doar va încărca bugetul de stat?

Cât câștigă o bonă

Când caută o bonă, părinții caută persone care vor să se implice în atribuții legate de îngrijirea și supravegherea permanentă a copiilor, cu responsabilități multiple: igienizarea camerei și a rufelor copiilor, planificarea meniului acestora, pregătirea pentru somn și desfășurarea unor activități pentru copii, în intervalul orar disponibil.

Pe lângă acestea, există familii care își doresc și servicii de menaj, caz în care nivelul salariilor oferite crește.

Astfel, potrivit datelor OLX, salariul unei bone este in medie de 2.000 lei pe lună, dar acesta poate ajunge și la 4.500 de lei pe lună pentru bonele interne sau cele care oferă și servicii de curățenie.

”Având în vedere ritmul accelerat de creștere a categoriei în prima săptămâna a lunii mai, estimăm că volumul de anunțuri și candidate pentru bone ar putea crește cu până la 20% față de nivelul de dinainte de pandemie. Este o piață efervescentă, cu un volum foarte mare de oferte și candidați, iar nevoia de a asigura servicii de îngrijire a copiilor la domiciliu va crește, în contextul închiderii unităților școlare și a revenirii părinților la birou”, a adăugat Paul Neagoe, OLX România.

Bonele românce sunt căutate și în străinătate

Pe lângă opțiunile din România, bonele au o mulțime de propuneri de angajare și în străinătate, în țări precum Marea Britanie, Austria, Germania.

„Cei care vor să recruteze cer de la candidate să cunoască limba engleză sau germană, să prezinte cazierul și să aibă, desigur, toate celelalte calități de care este nevoie, în general pentru muncă alături de copii, cum ar fi: seriozitate, răbdare sau blândețe”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

De altfel, datele eJobs arată că la nivel general a crescut numărul de joburi pentru străinătate, în condițiile in care emigranții s-au întors în țările lor de origine odată cu izbuncnirea pandemiei, iar acum, că se termină perioada de izolare, au din nou nevoie de forță de muncă importată.

Efectele psihologice asupra copiilor

Existența unei bone în evoluția unui copil poate reprezenta fie o oportunitate, fie o distanțare față de părinți. wall-street.ro a luat legătura cu Monica Bolocan, psiholog clinician, pentru a afla cum trebuie să procedeze un părinte în relația copilului său cu bona, pentru ca acesta să nu dezvolte diferite adversități.

Cum știi că ai ales bona potrivită

Psihologul Monica Bolocan spune că sunt foarte importanți doi factori pentru alegerea unei bone, după cum urmează:

  • vârsta copilului (cu cât copilul este mai mic, cu atât adaptarea este mai ușoară),
  • prezența simultană a altor persoane semnificative (de exemplu, mama stă acasă cu copilul și cu bona).

”În cazul în care mama stă în continuare acasă, bona fiind doar un ajutor pentru aceasta, este de preferat ca mama să se ocupe de momentele importante ale rutinelor zilnice (masă, somn, baie, joacă), lăsând treburile casei în responsabilitatea bonei”, a explicat Monica Bolocan.

Pe de altă parte, Bolocan a adăugat că ”în cazul în care mama intenționează să își reia activitatea profesională, este bine ca aceasta să rămână alături de copil și bonă pentru cel puțin două-trei săptămâni pentru a monitoriza procesul de adaptare și a permite o tranziție către noul program. Astfel, mama ar trebui să transfere treptat activitățile de îngrijire ale copilului către bonă și să urmărească reacția emoțională a copilului față de aceasta”, a completat Bolocan.

Vezi și: Înscrieri la școală, în învățământul primar. Ministerul Educației a publicat calendarul

Este foarte important ca micuțul să nu fie lăsat în îngrijirea exclusivă a bonei până când părinții nu se asigură că au ales persoana potrivită. Schimbarea frecventă a bonei nu este benefică pentru copil, de aceea este de preferat ca părinții să aloce mai mult timp procesului de selecție înainte de a decide pe mâna cui își lasă copilul.

În aceeași ordine de idei, primele trei calități ale unei bone potrivite trebuie să fie:

  • empatia,
  • comunicarea,
  • responsabilitatea.

”O bonă care știe să comunice cu copilul, îi vorbește și îl ascultă, este atentă și sensibilă la emoțiile lui, îi intuiește nevoile și le adresează corect este o bonă ideală. În plus, bona trebuie să fie capabilă să estimeze corect situațiile de risc și să le elimine sau să le evite, să protejeze copilul și să se simtă responsabilă pentru viața acestuia”, a mai spus Monica Bolocan, psiholog clinician.

În ce activități trebuie să se implice bona

După alegerea bonei, psihologul Monica Bolocan consideră că părintele, în speță, mama, este cea care trebuie să stabilească limitele de conduită ale noii persoane angajate în îngrijirea copilului.

Lucrurile trebuie lămurite din start: care sunt așteptările părinților față de bonă, în ce privințe poate aceasta decide, ce responsabilități are.

”Spre exemplu, structura rutinelor zilnice (somn, masă sau joacă) trebuie decisă de părinți, alături de regulile de disciplină, precum:

  • cât timp va petrece copilul afară,
  • cât timp are voie la televizor,
  • care sunt activitățile de joacă etc.

Ajută chiar afișarea unui orar zilnic, dar și verificarea periodică, în timpul zilei, a respectării acestui orar de către bonă, fără a exagera și fără a crea bonei senzația că este permanent supravegheată. Încrederea reciprocă este esențială, însă aceasta cere timp pentru a se consolida”, a explicat Monica Bolocan, pentru wall-street.ro.

Abandonarea copilului în grija bonei

Dacă părintele își exercită rolul său de părinte în continuare, făcând abstracție de ajutorul oferit de bonă, plecarea bonei nu ar trebui să aducă o schimbare majoră. Este important ca figurile principale de atașament sa fie părinții, și nu bona.

Aceasta înseamnă că părinții nu trebuie să își “abandoneze” copilul în grija bonei și să își vadă de viață și carieră separat, ci să fie, în continuare, implicați în îngrijirea zilnică a copilului, în special în momentele importante care consolidează atașamentul precum rutinele de somn și joacă.

”Weekend-urile ar trebui să fie, spre exemplu, dedicate exclusiv relaționării părinților cu copilul, și zilnic, ar trebui create acele “momente-speciale” de relaționare părinte-copil”, a completat Bolocan.

Nu în ultimul rând, psihologul Monica Bolocan a precizat că studiile arată că prezența simultană a două-trei persone de îngrijire în viața copilului nu afectează formarea unui atașament solid al copilului față de mamă. Dacă părinții, și în special, mama, au o relație bună cu bona, au încredere și se respectă reciproc, copilul nu poate fi decât fericit și liniștit.

Foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri