Bunicii care isi ingrijesc nepotii ar putea primi o indemnizatie de 650 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat de senatori. Va avea acest proiect efecte pozitive pentru piata muncii, unde oricum angajatorii sunt in mare cautare de angajati? wall-street.ro a stat de vorba cu cativa dintre specialistii in piata muncii, iar parerile sunt impartite.

Initiatorii proiectului de acordare a unei indemnizatii pentru bunici au sustinut ca un copil este mai bine crescut de un membru al familiei decat la cresa. For decizional este Camera Deputatilor.

Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera, este de parere ca acest proiect de lege poate fi unul care stimuleaza parintii sa revina mai devreme la munca prin renuntarea la concediul de crestere a copilului.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

"Avand in vedere contextul actual pe piata fortei de munca, proiectul ar putea avea beneficii semnificative. Este cunoscut faptul ca, in general, bunicii sunt implicati in cresterea nepotilor. Daca vor fi si platiti pentru implicare directa in cresterea nepotilor, cu atat mai bine. In contextul actual, cand cresele sunt insuficiente sau nu asigura conditiile optime, cele mai multe familii apeleaza la ajutorul membrilor de familie pentru ingrijirea copiilor", a explicat Savuica.

Tot ea a adaugat ca mai exista un proiect care propune masuri de sprijin pentru parinti, respectiv propunerea legislativa inregistrata la Parlament in septembrie, care se refera la posibilitatea parintilor de a cere pana la 710 lei pentru angajarea unei bone care sa stea cu copilul pana la implinirea varstei de 3 ani.

Ramane de vazut daca aceste proiecte de lege vor ajunge sa fie adoptate si publicate in Monitorul Oficial astfel incat sa fie si aplicabile.

Si Sorina Faier, managing partner Elite Searchers, spune ca daca masura ar fi legiferata efectul s-ar vedea in companii. Angajati s-ar intoarce mai repede la locul de munca si ar sta mai putin in concediu de crestere si ingrijire a copilului.

"Aici poate fi o dezbatere lunga deoarece acest fapt poate avea mai multe consecinte. Unii angajati ar putea sa se simta vinovati de aceasta intoarcere prematura si implicit sa nu mai dea acelasi randament ca inainte. Pe de alta parte, angajatele care au un rol important si sunt orientate catre cariera se pot bucura de acest aspect. Consider ca trebuie sa existe un echilibru intre viata personala si cea profesionala pentru a le oferi oamenilor satisfactii si impliniri din ambele parti", spune ea.

80% dintre femeile sef revin la birou in mai putin de sase luni dupa nastere

Specialista in recrutare de manageri mai arata ca oricum mamele care fac parte din top management revin la serviciu mai repede decat cele care au un job de specialist sau blue collar.

Astfel, 80% dintre top manageri se intorc in primele 6 luni, iar 20% intr-un an de la nasterea copilului.

"Sunt foarte rare cazurile cand mamele din top management stau doi ani acasa. Tatii din top management care isi iau concediu post natal sunt o raritate insa la rolurile de specialisti si blue collar intalnim cam 10%", a spus Faier.

Avantaje ar fi si de partea angajatilor, sustine Faier, care explica cum angajatul care revine repede din concediul de maternitate nu va pierde contactul cu colegii, clientii, procedurile, procesele si ii va fi mult mai usor sa se adapteze cu intoarcerea.

Cu cat ai o pauza mai mare, cu atat te acomodezi mai greu la intoarcere si implicit rezultatele intarzie sa apara.

Pe de alta parte, Laura Gheara, managing director General Human Resources, considera ca efectele sunt secundare si nu vor avea legatura cu piata muncii.

"Nu cred ca va aduce modificari la numarul de oferte de munca/angajari de bone profesioniste. Faptul ca bunicul are grija de copil nu exclude neaparat existenta unei bone externe. Si oricum, este o zona gri in piata muncii. Cum de altfel nu cred ca parintii aflati in concediu de crestere si ingrijire copil se vor intoarce la locul de munca mai devreme. Nu as lega activarea reala a bunicilor in cresterea nepotilor de existenta unei indemnizatii", a precizat Gheara, managing director General Human Resources, companie de resurse umane.

Pe de alta parte, ea considera ca bunicii care sunt inca activi in campul muncii nu vor renunta la salariu pentru indemnizatia de 650 lei.

Iti recomandam sa citesti si articolul Beneficii pentru parinti: care sunt concediile si banii pe care ti le acorda statul daca ai un nou-nascut.

Aceasta lege trebuie privita asa cum este - ca un ajutor social.

"Cred ca nici numarul de concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav nu va scadea sau diferenta va fi neobservabila, pentru ca in situatiile acestea parintii aleg sa fie extrem de implicati. Doar daca normele de aplicare a legii nu vor conditiona cele doua situatii", a adaugat Gheara.

"In tara asta nu se incurajeaza munca"

Mihaela Boghiu, director de resurse umane la Hornbach, nu vede cu ochi buni aceasta masura si considera ca taxele si impozitele platitie de romani nu ar trebui sa aiba o astfel de destinatie.

"Consider ca statul incaseaza la bugetul de stat de la contribuabilii persoane fizice si juridice taxe, impozite si contributii pentru a se crea premisele dezvoltarii contextului economic, dezvoltarii tarii, societatii, sistemului medical si de invatamant, infrastructurii, sistemului de securitate si siguranta cetatenilor etc. Si nu pentru a oferi ajutor unor cazuri particulare. Consider ca fiecare cetatean al tarii, atat timp cat nu are dizabilitati sau o justificare reala a reducerii, limitarii sau pierderii capacitatii de munca, ar trebui sa isi castige orice drept prin munca", a specificat reprezentantul Hornbach.

In tara aceasta se incurajeaza orice altceva, numai munca nu, sau a primi ceea ce ti se cuvine prin merit si prin munca.

Boghiu a mai spus ca daca parintii vor sa isi recompenseze personal bunicii propriilor copii ca se implica si fizic este strict problema lor.

"Nu mi se pare normal ca statul roman sa transforme intr-o meserie remunerat calitatea de bunic. Statul ar trebui sa faca cu totul alte lucruri pentru societatea civila si nu face! In plus, daca, prin absurd, ar trece un astfel de proiect de lege, cum ar demonstra respectivii bunici ca ei cresc efectiv copiii? Toti bunicii ce dovedesc ca au nepoti ar putea solicita indemnizatie", a mentionat Mihaela Boghiu, director de HR Hornbach.

Mai multe date despre proiectul prin care se acorda indemnizatie bunicilor poti citi aici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri