Acorns Nursery: Cel mai sumbru scenariu include disponibilizări și închiderea unei locații. Sperăm să nu ajungem acolo și să primim sprijin

Închiderea unităților de învățământ, în urmă cu aproximativ două luni, i-a afectat puternic pe antreprenorii care au un business privat în acest domeniu. Cei cu grădinițe au pierdut din start mare parte dintre clienți, aceasta fiind una dintre primele cheltuieli tăiate de pe lista părinților. Nici mutarea activităților în online nu aduce nici în prezent venituri mari. Și perspectivele nu sunt bune pentru privații din acest domeniu, pentru că grădinițele și școlile nu se vor deschide până la toamnă.

Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitățile de învățământ nu vor mai fi deschise în acest școlar pentru a preveni răspândirea coronavirus pe teritoriul României.

În sistemul privat de învățământ preuniversitar sunt circa 150.000 de elevi și peste 15.000 de salariați.

Valentina Secară este unul dintre antreprenorii care dețin un business în domeniul educației private, încă din 2004. Acorns Nursery însemna, înainte de criză, două grădinițe, 35 de angajați și 120 de copii.

Antreprenoarea a povestit cum, imediat după intrarea în starea de urgență, mare parte dintre clienții grădinițelor au luat decizia de a suspenda contractele.

Citeste si:
România este cea mai nesigură țară din UE în ceea ce privește...
România este cea mai nesigură...

”Închiderea locațiilor pe 11 martie ne-a determinat să găsim soluții atât pentru copii, cât și pentru echipă, colaboratori și proprietarii locațiilor unde ne desfășurăm activitatea. La scurt timp după intrarea în starea de urgență, un număr foarte mare de părinți, trei sferturi dintre ei, mai exact, au suspendat contractele cu Acorns. Acest fapt ne-a pus în situația de a avea majoritatea echipei în șomaj tehnic, de a renunța la anumite colaborări contractuale și de a le negocia pe cele pe care am decis să le păstrăm”, a declarat, pentru wall-street.ro, Valentina Secară, fondator și director general Acorns Nursery.

Păstrarea sediilor închise până în toamnă ridică un semn de întrebare legat de posibilitatea de a ne continua activitatea și de a susține cheltuielile, încasările fiind foarte, foarte scăzute.

Astfel, dacă, în primă instanță, tot personalul din administrativ al Acorns a fost trimis în șomaj tehnic (secretariatul, personalul de la bucătărie, curățenie, mentenanță), începând cu luna martie, iar din aprilie, au intrat și majoritatea educatorilor și asistenților de educatori. De asemenea, au fost operate și scăderi salariale.

”După data de 15 mai, măsurile se vor ajusta din nou, în acord cu prevederile legale și sprijinul acordat sau lipsa acestuia din partea statului, în condițiile în care activitatea rămâne suspendată în locații”, a explicat Secară.

Citeste si:
DOCUMENT | A fost adoptată Hotărârea privind redeschiderea școlilor
DOCUMENT | A fost adoptată...

După 15 mai, măsurile pot fi destul de drastice, dacă nu se va acorda acest ajutor.

Îți recomandăm să citești și Povestea Acorns Nursery: Și-a dorit o grădiniță bună pentru fiul ei, acum deține 2 unități și se gândește să deschidă și o școală

Educația s-a mutat în online

Valentina Secară a arătat că în această perioadă, echipa care nu a intrat în șomaj tehnic a derulat activități online cu copii rămași.

”Pentru echipa activă a fost o perioadă de dezvoltare profesională, întrucât au desfășurat cu multă creativitate sesiuni de învățare pentru copii pe Zoom, iar când spun creativitate, doza a fost foarte mare, ținând cont de faptul că vârsta copiilor este cuprinsă între 1 și 6 ani”, a explicat Secară.

Citeste si:
Regina Maria lansează un pachet de analize post COVID pentru copii
Regina Maria lansează un...

Grădinițele Acorns au redus taxele pentru lunile martie, aprilie, mai, iunie și iulie pentru a-și păstra clienții. Însă, acolo unde a fost cazul, părinții care au achitat în avans și au decis suspendarea contractului și-au primit banii înapoi.

Este nevoie de colaborare public-privată

Antreprenoarea a arătat că este necesar să existe o colaborare între mediul privat și autorități, pentru ca acest sector să poată supraviețui.

”Este nevoie de constanță în declarații și de transparență. În plus, de continuitate, de realizarea unui plan care să fie sustenabil și care să aibă valoare și în toamnă. Înțeleg că este prima dată când ne lovim cu toții de această situație, însă mediul de business și-a arătat disponibilitatea în a propune soluții care să ajute economia”, a precizat Secară.

Cred că doar o colaborare între cele 2 părți poate ajuta la deblocarea economiei. Pentru noi, sunt multe scenarii în acest moment și este o incapacitate de a vedea pașii următori sau cum va exista, dacă va exista, activitatea noastră din toamnă.

Recomandăm și Reprofilare în vreme de coronavirus: un antreprenor vrea să își transforme grădinița privată în forest school

Care sunt scenariile pe care le ia în calcul antreprenoarea

În ciuda eforturilor de a-și mentine clienții, cu grădinițele închise până la toamnă și doar cu sesiunile online, anteprenoarea se așteaptă să piardă mai mulți clienți pe timpul vacanței. Cel mai probabil, varianta aleasă de părinți vor fi bonele.

„Este foarte adevărat că luăm în calcul faptul că o parte din părinți se vor muta cu familia în provincie, odată ridicată starea de urgență, sau vor duce doar copilul, iar accesarea educației online nu va mai fi o variantă pentru ei. Așadar, putem vorbi de o scădere a numărului de beneficiari. Pe de altă parte, în situația în care grădinițele și creșele rămân închise, multe familii sunt forțate în a găsi o bonă care să îi sprijine în supravegherea copilului și, atunci, bugetul familiei va cuprinde această cheltuială, în locul ședințelor pe Zoom”, a precizat Valentina Secară.

Pană pe 15 mai, vom ști ce încasări vom avea, dacă vom avea, ce măsuri va lua statul, dacă va lua, și cum vom putea să ne susținem cheltuielile. Cel mai sumbru scenariu include disponibilizări și închiderea unei locații. Sperăm să nu ajungem acolo și să primim sprijin.

Varianta optimistă a fi o redeschidere mai rapidă a unităților de învătământ, însă nici aceasta nu va fi ușor de pus în practică, astfel încât cei mici să fie protejați.

Poți citi și Anisie: Elevii, în principiu, vor purta măşti în clasă. Decizia va fi luată de Ministerul Sănătăţii

”În situația în care se va permite reluarea activității mai devreme de septembrie, va fi important să vedem în ce condiții poate fi realizată această reluare și cum îi vom putea da curs. Avantajul nostru este că avem locații generoase ca spațiu, număr de intrări și curte. Pe de altă parte, e important să ținem cont că distanțarea socială, în cazul copiilor mici (cu vârsta cuprinsă între 1-4 ani), este greu de păstrat, iar folosirea măștilor nu este o variantă. Copii mici au nevoie de asistență la îmbrăcat, masă, toaletă, exprimarea atașamentului și nu ai cum să nu acorzi acest sprijin. Acest lucru presupune o apropiere între educator și copil, pe care nu o putem neglija. La grupele mai mari (4-6 ani), există înțelegere și capacitatea de a urma un set de reguli (formulate atent,în beneficiul copilului), însă întreaga activitate va presupune un alt tip de interacțiune, orar, mod de lucru, pentru respectarea, pe cât posibil, a distanțării sociale”, a explicat pe larg antreprenoare.

Vom vedea la momentul respectiv ce interes există și din partea părinților de a reveni cu cel mic în colectivitate pentru că, să nu uităm, preocuparea pentru sănătatea copilului este pe primul loc pentru părintele din România.

Poți citi și Cum se pregătește Ministerul Educației pentru scenariul în care școlile vor fi închise în septembrie

Își recomandăm și articolul COVID-19 | Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre posibilitatea deschiderii creșelor sau after-school-urilor pe timp de vară

Foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Educație »Setari Cookie-uri