PIB-ul Poloniei a avansat cu 0,6% in intervalul analizat, fata de 1,1% in primul trimestru, potrivit datelor publicate joi de Biroul Central de Statistica de la Varsovia. Polonia a inregistrat o crestere economica de 3,2% in trimestrul al doilea comparativ cu aceeasi perioada din 2013, ritm inferior celui de 3,4% consemnat in primul trimestru, care a fost cel mai rapid din ultimii doi ani.

Incetinirea cresterii PIB pune capat accelerarii inregistrate in ultimele patru trimestre, semn ca cererea interna puternica nu a reusit sa compenseze redresarea lenta din zona euro, principalul partener comercial al Poloniei, in timp ce criza din Ucraina afecteaza industria tarii. Exporturile in Rusia, calculate in euro, au scazut cu 11% in primul semestru.

"Polonia este printre tarile cele mai afectate de sanctiunile rusesti. Situatia este in desfasurare, ne vom confrunta cu multe incertitudini in trimestrele viitoare", a declarat Jaroslaw Janecki, economist sef la divizia din Polonia a bancii franceze Societe Generale, in Varsovia.
Ponderea pietei din Rusia in exporturile Poloniei a scazut cu aproape un punct procentual, la 4,4% in primele sase luni, potrivit datelor statistice oficiale. In acelasi timp, ponderea Germaniei, cea mai mare piata de export a Poloniei, a urcat la 25,9%, de la 25,1% in urma cu un an.

Citeste si:

Polonia este al cincilea mare producator de alimente din Uniunea Europeana. "Nu ar trebui sa ne gandim doar la declinul exporturilor in Rusia si Ucraina, intrucat sanctiunile vor duce si la scaderea vanzarilor poloneze in UE. Efectul complet al sanctiunilor va deveni vizibil dupa cateva luni, in special daca investitiile vor fi amanate din cauza persistentei incertitudinilor”, a spus Janecki.

In conditiile escaladarii conflictului din Ucraina, estimarile guvernului de la Varsovia privind impactul asupra cresterii economice in 2014-2015 au fost majorate de la 0,2 puncte procentuale din PIB pana la 0,8 puncte procentuale. Incetinirea cresterii economice nu va fi un eveniment singular ci ar putea semnala continuarea disconfortului economic in semestrul al doilea, considera Piotr Bujak, analist la banca PKO Bank Polski in Varsovia.

PKO mentine deocamdata estimarea privind cresterea economiei poloneze din acest an la 3,4%, in speranta ca fondurile europene vor contribui la inversarea tendintei de incetinire a avansului PIB. Comisia Europeana anticipa in luna mai o expansiune a PIB-ului polonez de 3,2% in acest an, in timp ce banca centrala se asteapta la un avans de 3,6%.