Cameron scrie intr-un articol publicat in The Sunday Telegraph ca un "raspuns umanitar" fata de SI nu este suficient si ca este necesar un "raspuns ferm in domeniul securitatii". Articolul apare in contextul in care conducatori ai Bisericii si-au exprimat ingrijorarea ca Marea Britanie nu are o abordare "coerenta" fata de extremismul islamic, relateaza Mediafax.

SI a preluat controlul asupra unor portiuni importante din nordul Irakului si din Siria in aceasta vara. Fortele kurde, sustinute cu atacuri efectuate de catre fortele aeriene americane, lupta in prezent pentru a prelua controlul asupra barajului de la Mosul, in nordul Irakului. Au aparut, de asemenea, informatii despre continuarea masacrarii unor non-musulmani de catre gruparea sunnita, care cauta sa construiasca un nou stat islamic de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria.

"O securitate reala va fi atinsa numai atunci cand ne vom folosi toate resursele - ajutorul, diplomatia, puterea militara - pentru a contribui la crearea unei stabilitati mai mari in lume", scrie Cameron in The Sunday Telegraph. "Daca nu actionam sa oprim macelul comis de aceasta miscare terorista exceptional de periculoasa, va deveni tot mai puternica, pana cand ne va lua ca tinta pe strazile din (Marea) Britanie", continua premierul.

El avertizeaza ca daca SI a putut sa-si "ciopleasca asa-numitul califat", Marea Britanie s-ar putea "confrunta cu un stat terorist la malul Mediteranei si invecinandu-se cu state NATO".

Citeste si:

Londra a largart ajutoare unor persoane refugiate in nordul Irakului, dar un "raspuns mai larg, politic diplomatic si in domeniul securitatii" este necesar pe langa actiunile umanitare, a avertizat Cameron. "Avem nevoie de un raspuns ferm in domeniul securitatii, indiferent daca este vorba despre o actiune militara de urmarire a teroristilor, o cooperare internationala in domeniile informatiilor si luptei impotriva terorismului ori o actiune intransigenta impotriva teroristilor acasa la ei", scrie seful Guvernului britanic.

David Cameron sugereaza ca oricine merge, pe strazile din Marea Britanie, cu un steag islamic asupra lui, ar trebui sa fie arestat.
El insista totodta asupra faptului ca el nu considera toate acestea un "razboi impotriva terorimului", ci ca pe o "batalie intre islam, pe de o parte, si extremisti care vor sa abuzeze islamul, pe de alta parte".

Intr-o interventie in direct pe postul Radio 5, secretarul pentru Comunitati Stephen Williams a declarat ca orice britanic care incurajeaza alti oameni sa se alature SI este necesar sa suporte "intreaga rigoare a legii".

Violentele provocate de catre SI au izgonit aproximativ 1,2 milioane de irakieni din locuinte. Comunitati intregi de etnici yazidi si crestini au fost nevoite sa se refugieze in nordul tarii, dar si siiti irakieni, pe care SI nu-i considera "musulmani adevarati".