Anuntul a fost facut de ministrul britanic de Finante, George Osborne, dupa o reuniune a ministrilor de Finante comunitari de Finante de vineri, el afirmand inclusiv ca a reusit sa reduca suma la jumatate, folosindu-se de rabaturile bugetare de care beneficiaza tara.

Pozitia lui Osborne a fost contestata imediat de Comisia Europeana, care a clarificat ca Marea Britanie a beneficiat intotdeauna de sistemul rabaturilor bugetare, astfel incat discountul asupra contributiei bugetare suplimentare ar fi fost oricum aplicat.

Osbourne a reusit totusi sa amane plata contributiei pana in septembrie 2015, dupa alegerile din regat, in loc de 1 decembrie 2014. Premierul David Cameron a sustinut ca nu va plati suma de 1,7 miliarde de lire solicitata de Comisie si a respins si termenul de 1 decembrie, dupa ce contributiile suplimentare ale mai multor state membre au fost anuntate la un summit UE de acum doua saptamani, relateaza The Guardian, potrivit Mediafax.

Disputa legata de reducerea sau nu a contributiei suplimentare cerute Marii Britanii a continuat dupa reuniunea ministrilor de Finante de la Bruxelles, cand Osborne a spus ca a reusit sa o reduca la jumatate.

Citeste si:

Cu toate acestea, mai multi participanti la discutii au afirmat ca nimeni, inclusiv Osborne, nu a contestat corectitudinea sumei de 1,7 miliarde de lire si ca nu a fost acordat niciun discount.

"Am redus la jumatate factura, am amanat plata acesteia, nu vor fi aplicate dobanzi, iar daca au avut loc greseli, ne vom primi banii inapoi. Este un rezultat pentru Marea Britanie. Factura in loc de 1,7 miliarde de lire va fi de circa 850 de milioane de lire", a sustinut oficialul britanic.

Alti ministrii europeni au spus insa altceva. "Suma nu poate fi contestata. Am spus asta, ca multi altii", a aratat ministrul austriac Hans-Jörg Schelling, opinie confirmata si de omologul sau spaniol Luis De Guindos.

Ministrul de Finante olandez, care prezideaza sedintele Eurogroup, a precizat ca Marea Britanie beneficiaza de mult timp de rabaturi bugetare, el adaugand ca nu a fost oferit niciun discount.