Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a pronuntat duminica impotriva crearii unui "stat independent al kurzilor" in Irak, pentru a nu destabiliza si mai mult tara, relateaza AFP.

"Un stat independent al kurzilor ar destabiliza si mai mult regiunea si va conduce la aparitia unor noi tensiuni, posibil cu statul vecin irakian", a declarat ministrul social-democrat intr-un interviu pentru cotidianul Bild. El si-a exprimat totodata speranta "ca vom reusi sa pastram integritatea teritoriala a Irakului", relateaza Mediafax.

Kurdistanul este o regiune autonoma in Irak, iar combatantii kurzi reprezinta in prezent singura piedica in calea inaintarii jihadistilor din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI) in tara. Presedintele regiunii Masoud Barzani reclama occidentalilor livrari de armament greu in cadrul acestei rezistente. Revenind dintr-o vizita pe care a efectuat-o sambata in regiune, Frank-Walter Steinmeier a apreciat ca "formarea unui nou guvern la Bagdad sub conducerea noului premier al-Abadi (...) este, poate, ultima sansa a unitatii statului irakian".

Steinmeier l-a catalogat sambata pe Haidar al-Abadi drept "o mica lumina de speranta" pentru tara, in cursul intalnirii oficiale cu acesta.
Al-Abadi a fost nominalizat la functie dupa retragerea predecesorului sau, Nuri al-Maliki. Dupa ce a detinut puterea timp de opt ani, acest siit este foarte contestat in Irak, din cauza politicii autoritariste fata de minoritatea sunnita irakiana.

Irakul asteapta de-acum formarea unui guvern de uniune nationala de catre noul premier al-Abadi. Pe de alta parte, presedintele Regiunii Autonome irakiene Kurdistan Masoud Barzani a cerut duminica aliatilor sai, "inclusiv Germaniei", "arme puternice" pentru combatantii kurzi care lupta impotriva jihadistilor din cadrul SI.

"Asteptam arme puternice nu doar din partea Statelor Unite, ci si de la ceilalti prieteni ai nostri si aliati, inclusiv de la Germania", a declarat liderul kurzilor din Irak intr-un interviu pentru cotidianul Bild. "Ne confruntam toti cu o cotitura in istoria razboiului impotriva terorismului. Cel care vrea sa protejeze Europa de terorism trebuie sa inceapa sa apere Kurdistanul si sa lupte impotriva SI", a declarat el pentru cel mai citit ziar din Europa.

Barzani a repetat ca nu doreste trimiterea de trupe pe teren de catre comunitatea internationala, ci "doar suficient armament pentru a lupta impotriva SI". El a apreciat totodata ca o "strategie globala" este necesara pentru a "taia resursele financiare" ale SI si a impiedica gruparea "sa continue sa faca recrutari".

Dezbaterea asupra unei eventuale livrari de armament Irakului este foarte puternica in Germania, care este reticenta, in mod traditional, fata de acest tip de vanzari, din cauza trecutului ei militarist. In plus, aproximativ 74% dintre germani se opun acestui lucru, potrivit unui sondaj Emnid publicat de Bild.

Insa, in urma ofensivei fulgeratoare a jihadistilor in Irak, la inceputul lui iunie, liniile directoare politice au inceput sa evolueze. Interdictia vanzarii de armament in zone de conflict, decretata in urma cu 14 ani de catre coalitia social-democrati/Verzi de la acea vreme, nu mai intruneste consensul, iar fiecare partid important are argumente pro si contra. "Nu ne putem uita cum fanatici inarmati pana in dinti omoara mii de oameni nevinovati, ai caror aparatori nu au armament eficient sa-i protejeze", si-a exprimat indignarea duminica ministrul social-democrat al Economiei Sigmar Gabriel, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel.

Este vorba despre o "dilema", a repetat numarul doi in Guvern, dar, "pana la urma, nu putem sa stam fara sa facem nimic in timp ce sub ochii nostri au loc genocide", a avertizat el. Anumiti conservatori se arata si ei pregatiti sa sparga tabuul, in caz de nevoie.

"Responsabilitatea implica sa iei in calcul si impiedicarea raului", a declarat pentru Der Spiegel Julia Klöckner, numarul doi in ierarhia CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a pronuntat duminica impotriva crearii unui "stat independent al kurzilor" in Irak, pentru a nu destabiliza si mai mult tara, relateaza AFP.

"Un stat independent al kurzilor ar destabiliza si mai mult regiunea si va conduce la aparitia unor noi tensiuni, posibil cu statul vecin irakian", a declarat ministrul social-democrat intr-un interviu pentru cotidianul Bild. El si-a exprimat totodata speranta "ca vom reusi sa pastram integritatea teritoriala a Irakului".

Kurdistanul este o regiune autonoma in Irak, iar combatantii kurzi reprezinta in prezent singura piedica in calea inaintarii jihadistilor din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI) in tara. Presedintele regiunii Masoud Barzani reclama occidentalilor livrari de armament greu in cadrul acestei rezistente.

Revenind dintr-o vizita pe care a efectuat-o sambata in regiune, Frank-Walter Steinmeier a apreciat ca "formarea unui nou guvern la Bagdad sub conducerea noului premier al-Abadi (...) este, poate, ultima sansa a unitatii statului irakian". Steinmeier l-a catalogat sambata pe Haidar al-Abadi drept "o mica lumina de speranta" pentru tara, in cursul intalnirii oficiale cu acesta.

Al-Abadi a fost nominalizat la functie dupa retragerea predecesorului sau, Nuri al-Maliki. Dupa ce a detinut puterea timp de opt ani, acest siit este foarte contestat in Irak, din cauza politicii autoritariste fata de minoritatea sunnita irakiana. Irakul asteapta de-acum formarea unui guvern de uniune nationala de catre noul premier al-Abadi.

Citeste si:

    Pe de alta parte, presedintele Regiunii Autonome irakiene Kurdistan Masoud Barzani a cerut duminica aliatilor sai, "inclusiv Germaniei", "arme puternice" pentru combatantii kurzi care lupta impotriva jihadistilor din cadrul SI. "Asteptam arme puternice nu doar din partea Statelor Unite, ci si de la ceilalti prieteni ai nostri si aliati, inclusiv de la Germania", a declarat liderul kurzilor din Irak intr-un interviu pentru cotidianul Bild.

    "Ne confruntam toti cu o cotitura in istoria razboiului impotriva terorismului. Cel care vrea sa protejeze Europa de terorism trebuie sa inceapa sa apere Kurdistanul si sa lupte impotriva SI", a declarat el pentru cel mai citit ziar din Europa. Barzani a repetat ca nu doreste trimiterea de trupe pe teren de catre comunitatea internationala, ci "doar suficient armament pentru a lupta impotriva SI".

    Citeste si:

      El a apreciat totodata ca o "strategie globala" este necesara pentru a "taia resursele financiare" ale SI si a impiedica gruparea "sa continue sa faca recrutari". Dezbaterea asupra unei eventuale livrari de armament Irakului este foarte puternica in Germania, care este reticenta, in mod traditional, fata de acest tip de vanzari, din cauza trecutului ei militarist.

      In plus, aproximativ 74% dintre germani se opun acestui lucru, potrivit unui sondaj Emnid publicat de Bild. Insa, in urma ofensivei fulgeratoare a jihadistilor in Irak, la inceputul lui iunie, liniile directoare politice au inceput sa evolueze. Interdictia vanzarii de armament in zone de conflict, decretata in urma cu 14 ani de catre coalitia social-democrati/Verzi de la acea vreme, nu mai intruneste consensul, iar fiecare partid important are argumente pro si contra.

      "Nu ne putem uita cum fanatici inarmati pana in dinti omoara mii de oameni nevinovati, ai caror aparatori nu au armament eficient sa-i protejeze", si-a exprimat indignarea duminica ministrul social-democrat al Economiei Sigmar Gabriel, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel. Este vorba despre o "dilema", a repetat numarul doi in Guvern, dar, "pana la urma, nu putem sa stam fara sa facem nimic in timp ce sub ochii nostri au loc genocide", a avertizat el.

      Anumiti conservatori se arata si ei pregatiti sa sparga tabuul, in caz de nevoie. "Responsabilitatea implica sa iei in calcul si impiedicarea raului", a declarat pentru Der Spiegel Julia Klöckner, numarul doi in ierarhia CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

      Sursa foto: shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri