Trupele iraniene sunt pregatite sa ajute atat Irakul, cat si Siria, in lupta lor impotriva militantilor Statului Islamic (SI), a declarat presedintele. Teheranul nu vizeaza militar alte tari, a insistat el, scrie Mediafax.

Discursul sustinut de catre Rohani cu ocazia paradei anuale militare, la Teheran, a fost transmis in direct de televiziunea de stat. Parada a marcat 35 de ani de la ruinatorul Razboi de opt ani dintre Iran si Irak.

El a avertizat ca, daca "teroristii incep sa se extinda in regiune, singura speranta va fi armata Iranului si Gardienii Revolutiei".

Natiunile din Orientul Mijlociu ar trebui sa nu-si puna sperante prea mari in "puterile occidentale ca aparatori ai lor", a indemnat el.

Citeste si:

Iranul a trimis deja consilieri militari atat in Irak, cat si in Siria, pentru a ajuta in lupta impotriva Statului Islamic.
De asemenea, Rohani a oferit in mod voalat sprijinul Iranului Arabiei Saudite sunnite si rivale, fara sa numeasca regatul, potrivit AP. Sauditii efectueaza incepand din martie atacuri aeriene in Yemen impotriva siitilor sustinuti de catre iranieni. Avansarea rebelilor huthi l-a obligat pe presedintele recunoscut yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi sa se exileze in Arabia Saudita.

Declaratia lui Rohani poate fi intrerpretata drept o mana intinsa regatului dupa acordul istoric din iulie cu privire la contestatul program nuclear iranian.

La parada de marti, Iranul si-a etalat rachetele de tip sol-sol - inclusiv cea de tip Sejjil care functioneaza cu combustibil solid si cea de tip Ghadr care functioneaza cu combustibil lichid, amandoua cu o raza de actiune de aproximativ 2.000 de kilometri. La eveniment au defilat, de asemenea, sisteme antiracheta sol-aer de fabricatie rusa de tip S-200 si Tor-M1, destinate depistarii, tintirii si distrugerii aeronavelor si rachetelor de croaziera.

Sursa foto: armata, Shutterstock