Intr-un interviu acordat de la Teheran postului american de televiziune NBC, liderul iranian - care urmeaza sa se exprime la Adunarea Generala a ONU, la New York, saptamana viitoare - a pus la indoiala faptul ca Statele Unite ar putea invinge SI fara lupte la sol, potrivit Mediafax.

"Oare americanii se tem ca ar putea avea raniti si morti in randurile lor in Irak? Oare se tem ca militari de-ai lor vor fi ucisi in lupta pe care ei afirma ca o duc impotriva terorismului?", s-a intrebat Rohani, potrivit NBC. "Oare este cu adevarat posibil sa combati terorismul fara suferinta, fara sacrificiu?", a continuat el. "In toate conflictele regionale si internationale, cei care castiga sunt cei care sunt pregatiti sa se sacrifice", a subliniat presedintele iranian.

Cu toate ca raidurile aeriene sunt necesare in "anumite conditii si unele circumstante", ele nu trebuie efectuate decat cu "permisiunea populatiei si guvernului acelei tarii", a apreciat el. Statele Unite efectueaza aproape in fiecare zi, din 8 august, raiduri aeriene in Irak, cu scopul de a ajuta fortele irakiene sa combata SI, dar, cu toate acestea, Barack Obama a exclus trimiterea de militari la sol pentru misiuni de lupta. In pofida acestor critici, Rohani a apreciat ca jihadistii din cadrul SI trebuie stopati.

Decapitarile jurnalistilor americani James Foley si Steven Sotloff si a britanicului David Haines contrazic principiile islamului, a afirmat Rohani.
"Ei vor sa ucida omenirea", a spus el. "Conform principiilor si culturii islamului, uciderea de nevinovati echivaleaza cu uciderea omenirii", a apreciat liderul iranian. "Uciderea si decapitarea de nevinovati sunt, prin urmare, motive de rusine pentru ei, dar si o sursa de ingrijorare si de mahnire pentru toti oamenii si intreaga omenire", a spus el. Rohani a afirmat ca Iranul va oferi Irakului tot sprijinul de care are nevoie si a avertizat in privinta unei "linii rosii" ce ar fi depasite daca jihadistii din cadrul SI ar avansa catre Bagdad sau in alte locuri sfinte. "Nu vom permite ca teroristii sa ocupe Bagdadul sau lacasuri religioase precum Karbala sau Najaf", a declarat el.

Sursa foto: Shutterstock.com/Proteste