Statele Unite ale Americii incearca sa provoace o schimbare de regim in Iran, a declarat duminica presedintele iranian, Hassan Rouhani, intr-un discurs difuzat de televiziunea de stat, informeaza Reuters.

Washingtonul recurge la un razboi psihologic si economic in incercarea de a priva Republica Islamica de legitimitatea sa si a intoarce populatia impotriva liderilor sai, a afirmat Rouhani, considerat un reprezentant al aripei moderate a regimului, conform Agerpres.ro.

Statele Unite au inceput reinstituirea treptata a sanctiunile economice impotriva Iranului de cand presedintele american Donald Trump a denuntat acordul nuclear dintre Teheran si marile puteri din 2015.

Aceasta politica, care a condus deja la plecarea mai multor companii internationale din Iran, va culmina la inceputul lunii noiembrie odata cu restabilirea sanctiunilor impotriva sectorului petrolier, Casa Alba dorind sa se ajunga la limitarea exporturilor de titei brut iranian si prin ricoseu la o scadere a finantelor Teheranului.

Schimbarea SUA a subminat politica de deschidere promovata de Hassan Rouhani, al carui guvern este vizat de criticile clericilor conservatori, in fruntea carora se afla liderul suprem al Revolutiei islamice, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit expertilor.

Citeste si:
Ce rol are Huawei in jocul de sah dintre China si SUA
Jocul de sah dintre China si...

"Obiectivul ultim al americanilor este de a slabi legitimitatea regimului (...) Cum poate sa intervina o schimbare de regim? Prin diminuarea legitimitatii sale, fara de care un regim nu poate fi schimbat", a declarat presedintele iranian in discursul sau rostit la Universitatea din Teheran.

Sursa foto: saeediex / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rouhani, catre SUA: Un conflict cu Iranul ar fi ''mama razboaielor"