Presedintele Iranului se opune interzicerii WhatsApp

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, si-a folosit dreptul de veto impotriva interzicerii WhatsApp in urma unei decizii administrative de a cenzura aplicatia de mesagerie pentru telefonul mobil dupa cumpararea ei de catre Facebook, a anuntat miercuri presa iraniana, citata de AFP.

Iranul blocheaza accesul la Twitter, Facebook, YouTube, precum si la numeroase alte site-uri de Internet al caror continut este considerat contrar valorilor islamice sau ostil Iranului.

Un Comitet de evaluare a continutului pe Internet, format din 13 membri, a fost creat in 2009 dupa manifestatii impotriva realegerii contestate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care au fost deseori organizate prin intermediul retelelor de socializare.

Cenzura Internetului este un subiect de discordie intre aripa dura a regimului si unii membri ai Guvernului - intre care Rohani - care folosesc retelele de socializare, scrie Mediafax.

"Problema interzicerii WhatsApp a fost ridicata, presedintele a ordonat stoparea deciziei" de interzicere a site-ului, a declarat ministrul Telecomunicatiilor, Mahmoud Vaezi, citat miercuri de cotidianul reformator Shargh.

Citeste si:
Presedintele Iranului:SUA vor regreta daca abandoneaza acordul nuclear
SUA vor regreta "mai mult ca...

"Atat timp cat nu vom avea inlocuitori pentru aceste site-uri, Guvernul se opune interzicerii lor", a adaugat el.

Interzicerea WhatsApp a fost decisa in ultimele luni de Comitetul de evaluare dar inca nu a intrat in aplicare, potrivit agentiei Isna.

Secretarul acestui comitet, Abdolsamad Khorramabadi, a declarat pentru agentia Fars la inceputul lunii ca decizia a fost luata dupa cumpararea WhatsApp, in februarie, de catre fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, calificat drept "sionist american".

Comitetul nu a luat inca o decizie cu privire la interzicerea altor aplicatii pentru telefonul mobil precum Viber sau Instagram, alta proprietate a Facebook.

Citeste si:
Opt din zece copii iau contact cu un smartphone în primii trei ani...
Îngrijorător: Opt din zece...

De la alegerea sa in iunie 2013, Hassan Rohani incearca sa relaxeze restrictiile politice si culturale, in special ridicand cenzura impusa retelelor de socializare, in pofida opozitiei oficialilor conservatori. Potrivit cifrelor oficiale, peste 30 de milioane de iranieni folosesc retelele de socializare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Varianta digitală care permite completarea declarației pe propria răspundere
Setari Cookie-uri