Statele Unite au sustinut la ONU ca uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, saptamana trecuta, a fost un act de legitima aparare si au avertizat ca daca este necesar vor lua si alte masuri in Orientul Mijlociu pentru a proteja personalul si interesele americane, scrie Agerpres.

Intr-o scrisoare catre Consiliul de Securitate al ONU, citata de Reuters, ambasadoarea americana Kelly Craft arata ca SUA sunt "gata sa inceapa fara conditii prealabile negocieri serioase cu Iranul, cu scopul de a evita periclitarea in continuare a pacii si securitatii mondiale sau escaladarea de catre regimul iranian".

Reprezentanta Statelor Unite sustine ca uciderea lui Soleimani la Bagdad, vinerea trecuta, a fost justificata conform Articolului 51 din Carta Natiunilor Unite, iar Washingtonul este gata "sa intreprinda si alte actiuni in regiune, conform necesitatilor".

Conform articolului mentionat, tarile trebuie sa raporteze "imediat" Consiliului de Securitate orice masuri luate pentru exercitarea dreptului la autoaparare. SUA au invocat articolul 51 pentru a justifica interventia in Siria impotriva Statului Islamic, in 2014.

Craft afirma, in scrisoarea obtinuta de Reuters, ca loviturile aeriene americane din Irak si Siria, pe 29 decembrie, impotriva unei grupari sprijinite de Iran, au constituit o reactie la escaladarea unor atacuri armate din partea Republicii Islamice Iran si a militiilor sustinute de Iran impotriva fortelor si intereselor SUA in Orientul Mijlociu.

Citeste si:
Doi hackeri romani, condamnati la inchisoare in Statele Unite
Doi hackeri romani au fost...

Ambasadoarea a explicat ca obiectivul Washingtonului a fost sa descurajeze noi atacuri directe sau prin interpusi din partea Teheranului si sa reduca posibilitatile Iranului de a lansa atacuri.

Iranul a reactionat la uciderea lui Soleimani lansand rachete asupra unor baze militare din Irak, unde se aflau militari americani. Teheranul a invocat la randul sau articolul 51, tot printr-o scrisoare trimisa miercuri Consiliului de Securitate. Surse diplomatice de la ONU sustin ca scrisoarea din partea Iranului a precedat-o pe cea din partea SUA.

Ambasadorul iranian Majid Takht Ravanchi a aratat ca Teheranul "nu doreste escaladarea sau razboiul" dupa ce a actionat in legitima aparare, prin actiuni militare "limitate si proportionale" impotriva unei baze americane din Irak. Operatiunea a fost "precisa si indreptata impotriva unor obiective militare, de aceea nu a produs daune colaterale civililor si bunurilor acestora din zona". Diplomatul a adaugat ca Iranul respecta pe deplin suveranitatea Irakului.

Miercuri, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, anuntase ca niciun american nu a fost ucis sau ranit de riposta iraniana.

Citeste si:
SUA: 12 decese au fost asociate tigaretelor electronice
SUA: 12 decese au fost...

In aceeasi zi, Ravanchi a transmis Consiliului de Securitate al ONU ca Iranul "avertizeaza serios" asupra "aventurismului militar", ramanand totodata hotarat sa isi apere si pe viitor, "conform legislatiei internationale aplicabile", "poporul, suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala impotriva oricarei agresiuni".

Sursa foto: Gerd Altmann | Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ONU: Democratia, afectata de diferentele financiare dintre bogati si saraci
Setari Cookie-uri