"Am cerut Uzbekistanului sa se alature coalitiei", a declarat joi Daniel Rosenblum, asistent adjunct al secretarului de Stat pentru Asia Centrala, in timpul unei vizite in capitala uzbeca, potrivit Mediafax. Uzbekistanul, o tara majoritar musulmana cu 31 de milioane de locuitori, este un partener strategic al NATO in Asia Centrala post-sovietica, care a acordat asistenta in razboiul condus de Statele Unite impotriva talibanilor din Afganistan.

Coalitia condusa de Statele Unite impotriva gruparii Statul Islamic in Siria si Irak are o componenta militara, pe langa eforturile menite sa opreasca finantarea organizatiei teroriste, a precizat Rosenblum.

Coalitia strange de asemenea informatii despre deplasarile persoanelor peste granite si are alte cinci sau sase "linii de eforturi", a adaugat Rosenblum.
"Uzbekistanul sau orice alta tara poate alege sa contribuie la unul sau mai multe dintre aceste elemente", a afirmat el. Oficialii uzbeci nu au putut fi contactati pentru a face comentarii pe aceasta tema.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic