Acest angajament ar putea implica o participare la o "campanie militara coordonata", precizeaza textul, citat de AFP. Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar, Oman, Egipt, Irak, Iordania, Liban si Statele Unite "si-au declarat angajamentul de a fi unite impotriva amenintarii pe care o presupune pentru regiune si pentru lume terorismul sub toate formele sale, inclusiv asa-numitul SI", precizeaza comunicatul.

Reuniunea de la Jeddah, in vestul Arabiei Saudite, a avut loc la nivel de ministri ai Afacerilor Externe, intre care americanul John Kerry, la o zi de la discursul presedintelui Barack Obama care s-a declarat dispus sa atace SI in Siria si sa astepte raidurile desfasurate in Irak de o luna, noteaza Mediafax.

Aceasta include oprirea valului de combatanti straini care tranziteaza tarile vecine.

Statele prezente la Jeddah au acceptat sa "participe fiecare la lupta globala impotriva SI", arata comunicatul. "Aceasta include oprirea valului de combatanti straini care tranziteaza tarile vecine, contracararea finantarii SI si a altor extremisti violenti, respingerea ideologiei lor de ura, incetarea impunitatii si aducerea lor in fata justitiei".

Turcia, implicaata doar in actiunile umanitare

Participantii promit in plus sa "contribuie la eforturile de ajutor umanitar" in favoarea comunitatilor "brutalizate de SI", sa ajute statele cele mai expuse amenintarii SI si "sa se alature numeroaselor aspecte ale unei campanii militare coordonate impotriva SI".

Documentul nu mentioneaza Turcia, care a fost prezenta la reuniunea de la Jeddah. La Ankara, o sursa guvernamentala a anuntat ca Turcia nu participa la operatiunile armate ale coalitiei internationale pe care le desfasoara in prezent Statele Unite. "Turcia nu va participa la nicio operatiune armata, ci se va concetra integral pe operatiunile umanitare", a precizat sursa citata.

Sursa foto: Free Digital Photos