Breedlove: NATO va raspunde militar la o infiltrare a Rusiei intr-o tara aliata

NATO este pregatita sa taspunda militar in cazul in care Rusia va incerca sa infiltreze trupe intr-o tara membra a aliantei, asa cum a procedat in peninsula Crimeea, a declartat generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate in Europa, informeaza The Moscow Times, in editia electronica.

Militari purtand uniforme fara insemne nationale au fost dislocati cand Rusia a intrat in Crimeea, in februarie. Desi presedintele rus Vladimir Putin a negat initial orice implicare, el a recunoscut in aprilie ca fortele ruse au fost active in peninsula. Kievul si guvernele occidentale asteapta sa vada daca Moscova va interveni pentru a sprijini rebelii din estul Ucrainei. Unii experti militari au declarat ca Putin ar putea viza tarile baltice, unde exista importante minoritati ruse.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa, a declarat ca desi Alianta Nord-Atlantica nu intentioneaza sa intervina in Ucraina, care nu este membra NATO, tarile aliate din estul Europei trebuie sa se pregateasca pentru o posibila amenintare din partea "omuletilor verzi", o aluzie la militarii in uniforme fara insemne nationale, arata Mediafax.

"Mai intai are loc cea mai importanta munca, cea de pregatire a unei natiuni pentru problema omuletilor verzi sau organizarea populatiei (vorbitoare) de rusa. Aceasta se intampla acum", a declarat Breedlove intr-un interviu publicat online de cotidianul german Die Welt.

Masura pe termen scurt a NATO: consolidarea trupelor in estul Europei

"Cum antrenam, cum organizam si echipam fortele de politie si cele militare din natiunile (aliate) pentru a putea face fata unei astfel de situatii?", a declarat el, potrivit transcrierii declaratiilor sale in engleza, furnizata de NATO.
"Daca vedem astfel de actiuni intr-o tara NATO si le putem atribui unei natiuni agresoare, atunci se aplica Articolul 5. In acest caz va fi un raspuns militar", a declarat el.

Citeste si:
Joe Biden, președintele SUA: Rusia ne atacă democrațiile
Joe Biden, președintele SUA:...

Clauza NATO privind apararea reciproca prevede ca un atac impotriva unei tari membre este considerat un atac impotriva aliantei. Criza ucraineana a deteriorat relatiile dintre Rusia si Occident, acestea ajungand la cel mai scazut nivel de la Razboiul Rece. NATO a luat o serie de masuri pentru a-si consolida prezenta militara in estul Europei de la inceputul crizei. Masuri pe termen lung urmeaza sa fie decise la summitul NATO din septembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri