Fortele militare ruse ar putea patrunde in sud-estul Ucrainei si prelua relativ facil o serie de obiective militare cheie in putin mai mult de trei zile, avertizat NATO, ceea ce ar impinge ocupatia rusa dincolo de Crimeea catre Odesa si Transnistria, potrivit The Telegraph.

Armata rusa care se afla pozitionata la granita cu Ucraina este pregatita sa lanseze o invazie in maxim 12 de ore de la ordinul dat de Kremlin, a declarat generalul Philip Breedlove (foto), comandantul supream aliat al NATO in Europa, responsabil cu elaborarea unui raspuns la anexarea Crimeei de catre Rusia.

Cu 40.000 de trupe la granita, Rusia poate realiza o incursiune la scara larga, a mai spus reprezentantul NATO. "Aceste efective sunt sustinute de avioane militare, de elicoptere si de toate echipamentele necesare efectuarii unei incursiuni, in caz de necesitate", a spus Breedlove.

In opinia sa, obiectivele Rusiei ar include, probabil, o incursiune in sudul Ucrainei cu scopul de a stabili un coridor catre nordul Crimeei, si sa impinga zona de infuenta dincolo de Crimeea catre Odessa si zona de iesire la Marea Neagra a Ucrainei, pana la granita cu Transnistria, regiunea separatista din Republica Moldova, in principal vorbitoare de limba rusa, la vest de Ucraina.

Avertizarea sa, cea mai specifica pana la acest moment de la un comandant militar NATO, pare a fi parte dintr-un efort american de a constientiza Europa de amenintarea din propia sa curte. In acelasi timp, incearca sa-l convinga pe presedintele Vladimir Putin ca NATO urmareste atent miscarile sale. Breedlove a avertizat ca NATO are planuri de disuasiune la nivel aerian si maritim, urmand sa eleboreze, in cateva zile, si planuri terestre.

Viktor Ianukovici: Anexarea Crimeei, o "tragedie"

Viktor Ianukovici, presedintele demis al Ucrainei si refugiat in Rusia, considera drept o "tragedie" anexarea regiunii Crimeea de catre rusi si sustine ca nu a ordonat deschiderea focului spre protestatarii prooccidentali, conform BBC News.

"Situatia din Crimeea este o tragedie, o mare tragedie", a declarat Ianukovici intr-un interviu acordat Associated Press si postului rus NTV. Ianukovici a promis ca va incerca sa il convinga pe Vladimir Putin, presedintele Rusiei, sa returneze regiunea Crimeea Ucrainei.

"Trebuie sa stabilim o astfel de sarcina si sa cautam modalitati de returnare a Crimeei in orice conditii, eventual avand cel mai mare nivel de independenta posibil, dar sa fie parte a Ucrainei", a spus Ianukovici, afirmand ca, daca ar fi ramas presedinte, ar fi incercat sa evite organizarea referendumului proindependenta din Crimeea, pe care l-a catalogat drept "o forma de protest" fata de noua Administratie proeuropeana instalata la Kiev.

Peste 100 de oameni au fost omorati in ianuarie si februarie, in cursul protestelor proeuropene de la Kiev. Ianukovici a dat asigurari ca nu este implicat in reprimarea protestelor, atribuind incidentele opozitiei. "Eu, personal, nu am dat niciun ordin pentru deschiderea focului", a insistat Ianukovici.

Sursa foto: NATO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri