Iranul si Rusia au semnat patru protocoale de acord in vederea consolidarii cooperarii economice si industriale, dar si a schimburilor comerciale, a anuntat marti presa iraniana, relateaza AFP.

Cele patru protocoale de acord au fost semnate in domeniile petrolier, industrial si comercial, petrochimic si minier. Ministrul iranian pentru Petrol Bijan Namdar Zanganeh a declarat marti ca schimburile comerciale dintre cele doua tari, "care ating in prezent suma de 1,5 miliarde de dolari, urmeaza sa fie multiplicate de zece ori". Aceste texte au fost semnate dupa o zi de negocieri intense intre delegatia rusa, alcatuita din 160 de persoane conduse de catre ministrul Energiei Aleksandr Novak, si diversi reprezentanti iranieni.

Protocoalele de acord urmeaza sa fie finalizate de catre presedintii rus Vladimir Putin si iranian Hassan Rohani pana la sfarsitul lui septembrie. Iranul si Rusia isi "vor dezvolta cooperarea in domeniile petrolier, al gazelor naturale, petrochimic si rafinarii", a declarat adjunctul ministrului insarcinat cu probleme internationale si comerciale Ali Majedi, citat de agentia Isna, scrie Mediafax.

Insa "problema schimbului petrol contra bunuri nu este absolut deloc pe ordinea de zi" a reuniunii Comisiei economice comune iraniano-ruse de marti si miercuri, a subliniat el. Presa a evocat un acord de schimb prevazand vanzarea de petrol si produse de consum iraniene in schimbul unor investitii rusesti in productia energetica a Iranului, in special in sectorul petrol-gaze, afectat de sanctiuni internationale.

Potrivit presei ruse, negocierile vizeaza achizitionarea de catre Rusia a aproximativ 70.000 de barili de petrol pe zi, reprezentand aproximativ 2% din productia iraniana (3,2 milioane de barili pe zi in 2013). In opinia Moscovei, aceste livrari nu contravin sanctiunilor internationale impuse Iranului in legatura cu temerile privind programul sau nuclear.

Teheranul urmeaza sa furnizeze, de asemenea, produse alimentare catre Rusia, in urma deciziei acesteia din urma de a suspenda importuri de produse europene si americane, ca reactie fata de embargoul care i-a fost impus de catre UE si Statele Unite in urma sustinerii de catre Moscova a rebeliunii din Ucraina.

Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak, care participa la aceasta reuniune comuna, s-a intalnit cu omologul sau Hamid Chitchian si cu Ali Akbar Salehi, directorul Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA).

Rusia va participa, de asemenea, la construirea a opt centrale electrice cu o capacitate totala de 2.800 de megawati si la modernizarea centralelor existente, a declarat Chitchian. Potrivit ministrului iranian, volumul acestei cooperari va atinge peste zece miliarde de dolari.

Cele doua tari discuta totodata despre un contract in vederea construirii a patru noi centrale nucleare. Moscova a finalizat centrala de la Boushehr, o instalatie cu o capacitate de 1.000 de megawati, situata pe coasta de la Golful Persic, pe care a predat-o in mod oficial iranienilor in septembrie 2013.

Iranul vrea sa construiasca 20 de centrale nucleare de cate 1.000 de megawati, dintre care patru la Boushehr, pentru a-si diversifica sursele de energie si pentru a fi mai putin dependenta de petrol si gaze naturale in consumul intern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri