Un elicopter fara insemne a patruns in spatiul aerian ucrainean si s-a intors in Rusia

Un elicopter fara insemne a patruns in spatiul aerian ucrainean, in regiunea Lugansk (est), dupa care s-a intors in Rusia, a declarat purtatorul de cuvant al operatiunii "antiteroriste" din Donbas Andrii Lisenko, relateaza Ukrinform in pagina electronica.

"Ieri (vineri), la ora (locala) 9.35 (9.35, ora Romaniei), granicerii au inregistrat o incalcare a spatiului aerian ucrainean de catre un elicopter fara insemne, care a zburat 2,5-trei kilometri in interiorul Ucrainei, la o altitudine de aproximativ 400 de metri, deasupra satului Krasna Talakivka, in regiunea Lugansk. Dupa ceea s-a intors pe teritoriul Federatiei ruse", a declarat Lisenko, scrie Mediafax.

De asemenea, 14 zboruri ale unor "drone (avioane fara pilot) inamice" au fost mobilizate in zone din Donbas in ultimele 24 de ore, a mai spus purtatorul de cuvant. "Asa cum putem observa, cele mai importante eforturi de recunoastere aeriana se concentreaza asupra unor zone din sudul regiunii Donetk", a subliniat el. Petro Porosenko a avertizat ca armistitiul care urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica este in "mare pericol", din cauza confruntarilor armate intense din estul Ucrainei, acuzand Rusia ca si-a "intensificat semnificativ" ofensiva. Adjunctul ministrului ucrainean al Apararii Petro Mehed a declarat ca rebelii vor sa-si "ridice steagul" la Debalteve si la Mariupol inainte de miezul noptii. "Ucraina se confrunta cu o escaladare si adopta toate masurile, pentru a putea fi capabila sa raspunda", le-a declarat el unor reporteri.

Rusia, care neaga acuzatiile Kievului si Occidentului ca-i sustine pe separatistii din estul Ucrainei cu armamnt si trupe, a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie pentru aprobarea intelegerii de la Minsk asupra "reconcilierii ucrainene" si spera ca textul sa fie unanim acceptat, a declarat sambata o sursa de la Ministerul rus de Externe. Intelegerea include un armistitiu care urmeaza sa intre in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica (0.00, ora Ucrainei si Roamniei).Acesta este cel de-al doilea armistitiu incheiat intre partile implicate in conflict, dupa cel de la 5 septembrie, care nu a fost respectat. Confruntarile armate s-au intensificat de la inceputul anului.

Pusilin: Separatistii sunt pregatiti sa reactíoneze daca Kievul nu respecta intelegerea de la Minsk
Fortele rebele din estul Ucrainei sunt pregatite sa reactioneze in cazul in care Kievul nu da curs intelegerii de la Minsk privind reconcilierea Ucrainei, a declarat sambata Denis Pusilin, reprezentantul Donetkului in Grupul de contact din care fac parte Kievul, Moscova si OSCE, scrie Sputnik. "Daca nu vor fi implementate (intelegerile de la Minsk), atunci se va trage concluzia de rigoare, iar planul de actiune va fi schimbat imediat. In prezent, noi actionam in conformitate cu ceea ce am semnat la Minsk", a declarat liderul separatist. El a subliniat insa ca separatistii au primit garantii din partea liderilor europeni cu privire la punerea in aplicare a intelegerii la care s-a ajuns joi in capitala belarusa. "Este important pentru noi sa fim responsabili de actiunile noastre, de noi si de faptele noastre", a adaugat el.

Citeste si:
Galaţi: Furt de lemne, descoperit din elicopterul MAI
Galaţi: Furt de lemne,...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat joi o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel, dupa aproximativ 16 ore de negocieri in capitala belarusa. Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Sursa foto: Shutterstock.com/Elicopter


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri