"Implicarea Angelei Merkel si altor lideri mondiali este cruciala pentru o solutionare a conflictului in estul Ucrainei", a declarat noul lider prooccidental ucrainean, citat intr-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, informeaza Mediafax.

Presedintele ucrainean i-a spus cancelarului ca rebelii au "incalcat incetarea focului" in regiunile Donetk si Lugansk, doua bastioane ale insurgentilor prorusi, de peste 20 de ori de la intrarea ei in vigoare, potrivit serviciului de presa.

Cancelarul si-a confirmat "solidaritatea" fata de planul de pace al lui Porosenko si s-a declarat pregatita sa faca tot ceea ce poate pentru a facilita dialogul multilateral cu toate partile implicate, se arata in comunicat.

Citeste si:

Porosenko a decretat vineri o incetare unilaterala a focului, timp de o saptamana, si s-a adresat duminica natiunii, intr-un discurs televizat, expunandu-si planul de pace care ofera un dialog insurgentilor prorusi care nu au comis "nici crime, nici torturi".

Cu toate acestea, schimburile de tiruri au continuat, trupele ucrainene anuntand ca folosesc tiruri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins incetarea focului menite sa-i dezarmeze.
Rusia a anuntat, la randul ei, luni, ca ea considera necesar ca o "incetare a focului durabila" sa fie respectata in estul Ucrainei, pentru a se putea lansa un dialog intre autoritatile de la Kiev si rebeli.