"Ne amintim cu totii de Planul Marshall destinat Europei postbelice. Pot spune astazi ca acesta este Planul Merkel, destinat reconstruirii infrastructurii in Donbas", a spus Porosenko. "A venit vremea ca pacea sa se instaureze in zona Donbas. Administratia ucraineana va face totul, in colaborare cu partenerii europeni, pentru a se ajunge la pace. Dar acest lucru nu se va intampla in detrimentul suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei Ucrainei", a spus Petro Porosenko, potrivit Mediafax.

Angela Merkel a pledat, in cursul vizitei la Kiev, pentru instituirea unui armistitiu bilateral in regiunile separatiste din estul Ucrainei. "Pentru a obtine succesul, trebuie sa fie doua parti. Nu se poate ajunge la pace in mod unilateral. Sper ca discutiile cu Rusia vor fi incununate de succes. Planul exista, trebuie sa fie urmat de actiuni", a spus Angela Merkel, pledand pentru un armistitiu bilateral in estul Ucrainei.

Angela Merkel nu a exclus posibilitatea adoptarii unor noi sanctiuni internationale impotriva Rusiei dupa trimiterea unui convoi in estul Ucrainei. "Nu putem exclude posibilitatea de a analiza noi sanctiuni, daca nu vor exista progrese in rezolvarea crizei", a spus Merkel. Intrebata despre anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia, Angela Merkel a catalogat actiunea drept "ilegala", explicand ca, daca Europa ar recunoaste legitimitatea acestei situatii, ar fi amenintata integritatea teritoriala a tuturor tarilor europene.

Angela Merkel a afirmat ca integritatea teritoriala a Ucrainei este "esentiala". "Semnificatia vizitei mele este ca Guvernul german considera ca integritatea teritoriala a Ucrainei este esentiala", a spus Merkel.