Riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut, avertizeaza ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, in contextul in care armata rusa a mobilizat trupe de-a lungul frontierei ucrainene, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Descita a denuntat mobilizarea de catre Rusia a trupelor de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.

"Riscul unui conflict militar intre Ucraina si Rusia a crescut. Este mai mare", a atras atentia Descita.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, exista unitati ruse pe toata frontiera de est a Ucrainei, la o distanta de 50 de kilometri de linia acesteia.

Ministrul ucrainean al Apararii, Andrei Parubi, a avertizat ca armata rusa este pregatita sa atace Ucraina in "orice moment", pentru ca obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin nu este doar Crimeea, ci intregul teritoriu ucrainean. "Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci intreaga Ucraina. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere si sunt pregatite sa atace in orice moment", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare. Rusia a finalizat, vineri, procedurile pentru anexarea oficiala a fostei regiuni ucrainene Crimeea. Statele Unite si Uniunea Europeana considera Crimeea drept parte a Ucrainei si au adoptat sanctiuni economice si politice contra Rusiei.

Rusia spune ca urmareste...
Citeste si: Rusia urmareste indeaproape desfasurarea THAAD in Romania

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa isi repozitioneze fortele militare si sa intensifice capacitatea de reactie, in contextul riscului unei interventii ruse in regiunea separatista Transnistria si in estul Ucrainei, afirma generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa. "Trebuie sa ne gandim la aliatii nostri, la pozitionarea fortelor in Alianta si la sporirea capacitatii de reactie, astfel incat sa fim acolo pentru aparare, daca va fi nevoie, in principal in zona baltica si in alte locuri", a spus generalul Breedlove.

Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianta Nord-Atlantica este "foarte preocupata" de riscul unei amenintari la adresa regiunii separatiste Transnistria, a declarat generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, citat de NBC News. "Efectivele ruse stationate la frontiera estica a Ucrainei sunt foarte numeroase si sunt pregatite de operatiuni", a avertizat generalul Philip Breedlove, subliniind ca Alianta Nord-Atlantica este "foarte preocupata" de riscurile la adresa securitatii regiunii separatiste Transnistria, care oficial apartine Republicii Moldova.

"Exista suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise in Transnistria daca se ia aceasta decizie; acest lucru este foarte ingrijorator. Rusia se comporta mai mult ca un adversar decat ca partener", a subliniat Breedlove.

Rusia: Noile sanctiuni impuse...
Citeste si: Rusia: Sanctiunile UE neaga dreptul nostru de a ne apara frontierele

Sursa foto: Conflict armat, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sondaj INSCOP. Principalele griji ale romanilor: coruptia si Rusia