"America vrea sa profite de situatia actuala ca sa taie legaturile economice dintre Europa si Rusia", cu scopul de a impune UE livrarile sale de gaz, al caror pret este net superior gazului rus, a declarat Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat emis de diplomatia rusa, intr-un interviu pentru postul rus TV Centru.

Washingtonul doreste "sa-si asigure conditiile cele mai favorabile in cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial si de investitii", a adaugat el. Astfel, Statele Unite "incearca sa impuna Europei livrari de gaz lichefiat american la preturi care nu pot sa fie concurentiale raportat la pretul gazului rus", a precizat ministrul.

El a acuzat totodata UE ca este "pregatita sa-si sacrifice economia (pe altarul) politicii", subliniind ca Bruxelles-ul a decis sa pregateasca o noua serie de sanctiuni vizand Rusia, pe 5 septembrie, in ziua in care a fost semnat la Minsk un acord asupra unui armistitiu in Ucraina, "inainte de orice multumita unei initiative a presedintelui rus Vladimir Putin".

Sursa foto: Shutterstock.com