"Este cea mai mare frauda din sectorul agricol si alimentar. Daca ar fi avut succes sticle de Brunello di Montalcino contrafacut ar fi ajuns pe mesele a jumatate din restaurantele din lume", au precizat autoritatile italiene.

Cei 160.000 de litri de vin falsificat ar fi fost vanduti pentru 5 milioane de euro. Principaul suspect este un renumit oenolog, caruia i-a fost interzis sa locuiasca in Montalcino. 70% din vinurile Brunello sunt exportate, cele mai mari piete fiind SUA, Asia si America Centrala.

Acesta este al doilea scandal care loveste sectorul vinurilor din Italia, dupa ce in luna mai politia a descoperit o inselatorie de mai multe milioane de euro prin care vinuri de masa erau etichetate fals ca provenind dintr-o podgorie apartinand tenorului Andrea Bocelli.

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor. Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Sursa foto: Vin, Shutterstock.com