Ucraina are in plan sa construiasca un gazoduct in valoare de 245 de milioane de dolari care ii va permite sa primeasca gaz european prin Polonia, relateaza Mediafax, care citeaza agentia ucraineana UNIAN, in acest fel sporindu-si independenta fata de rusi.

Noul gazoduct va avea o lungime de 110 kilometri, o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe an si va costa 245 de milioane de euro, potrivit lui Radoslaw Dudzinski, un reprezentant al companiei Polenergia, care participa la realizarea proiectului. "Cred ca gazoductul ar putea deveni operational in 2019-2020", a declarat Dudzinski.

El a spus ca gazoductul urmeaza sa fie construit intre complexul de stocare a gazelor Bilce-Volita si punctul de transfer de la granita ucraineano-poloneza Drozdovice. Reprezentantul Polenergia, care a participat la Baltic Business Forum, a spus ca, prin noul gazoduct, Ucraina va primi atat gaz din Germania, cat si GPL, furnizat de la terminalul polonez Swinoujscie, care va deveni operational in 2015.

Ce cantitate de gaz consuma Ucraina?

Ucraina consuma anual aproximativ 40-45 miliarde de metri cubi de gaze naturale, jumatate din aceasta cantitate fiind cumparata anterior de la compania rusa Gazprom, care, in iunie, a oprit complet livrarile de gaze catre teritoriul ucrainean din cauza unor dispute legate de pret si datoriile Ucrainei.

Citeste si:
Romgaz vrea exporturi in Ucraina si centrala electrica in Deva
Romgaz vrea exporturi in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
'Setea' de gaze din Europa a dublat profitul Gazprom