Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul că a încercat să arunce în aer şi un segment al gazoductului TurkStream, în mesajul televizat în care liderul de la Kremlin a anunţat un raid masiv cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina ca represalii după explozia de pe podul Kerci. Este vorba despre conducta prin care primește gaze naturale și România.

Ucraina ''a desfăşurat o serie de atentate teroriste împotriva instalaţiilor electrice şi de transport de gaz, inclusiv încercarea de a detona un segment din (gazoductul) TurkStream. Toate acestea sunt probate cu date obiective, inclusiv cu declaraţiile celor arestaţi'', a susţinut preşedintele rus.

După explozia produsă sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Crimeea, Putin a ordonat un raid masiv cu rachete împotriva unor ţinte militare, de comunicaţii şi energetice ucrainene. Potrivit Kievului, aceste bombardamente care au lovit capitala şi alte oraşe ucrainene s-au soldat cu cel puţin zece morţi şi 60 de răniţi. În urma atacului au survenit întreruperi ale furnizării energiei electrice în mai multe regiuni ucrainene.

Vezi și: Imagini din Kiev și alte mari orașe ucrainene după cele mai recente bombardamente ale Rusiei

De ce este important pentru România

Gazoductul TurkStream, operat de Gazprom și BOTAȘ, leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră. Pe lângă Turcia prin acest gazoduct sunt aprovizionate cu gaze şi alte ţări europene, printre care și România. În mod normal, în România intră zilnic, pe la punctele de interconectare Negru Vodă-Kardam și Giurgiu-Ruse 8-9 milioane de metri cubi de gaze naturale rusești, care au ajuns în Turcia prin TurkStream iar apoi au tranzitat Bulgaria.

TurkStream (Crimea disputed)

Din acest volum, 4,5 milioane de metri cubi doar trec prin România, fiind exportate către Ungaria. Fără gazele rusești, situația ar fi extrem de dificilă pentru țara noastră, care nu are momentan alte surse de import iar producția internă și stocurile nu acoperă cererea dintr-o zi friguroasă de iarnă.

Recent, autoritățile ruse au susținut că ”teroriști în slujba Ucrainei” au vrut să taie gazele spre Europa și Turcia. Conform FSB, ”atacul terorist viza gazoductul rusesc ce aprovizionează Europa și Turcia, dar a fost prevenit de FSB”. Conducta urma să fie aruncată în aer de un cetățean rus recrutat de agenții SBU (serviciul de informații ucrainean), care a fost reținut. Nu s-a precizat atunci despre ce gazoduct ar fi vorba, dar se deducea că este TurkStream.

În general, Kremlinul folosește astfel de presupuse atentate ca pretext pentru a reduce sau chiar tăia livrările de gaze naturale spre țări europene. În acest caz, nu ar fi exclus să vedem consecințe în aprovizionarea cu gaze rusești a României.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri