Albania si Muntenegru, care vor sa adere la Uniunea Europeana (UE), au decis sa aplice sancitunile economice adoptate de Uniunea Europeana impotriva Rusiei, pe fondul implicarii in criza din Ucraina, a anuntat miercuri Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, relateaza AFP.

Nici Serbia, care a inceput in ianuarie negocierile cu Bruxelles si urmeaza sa primeasca joi vizita presedintelui rus, Vladimir Putin, nici Turcia, care negociaza inca din 2005 aderarea la UE, si nici Macedonia, care are statut de candidat oficial, nu sunt mentionate in lista cu tarile care se aliniaza la sanctiunile adoptate de UE impotriva Rusiei, potrivit unor declaratii ale lui Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, arata Mediafax.

In schimb, Ucraina va aplica sanctiunile care inaspresc accesul la pietele de capital pentru principalele banci din Rusia si pentru sase intreprinderi rusesti ce activeaza in domeniul apararii si in sectorul petrolier. In plus, Ucraina ingheata averile si impune interdictii in obtinerea de vize, masuri care vizeaza aproximativ 1.400 de persoane si entitati ce au legaturi cu rebelii separatisti din estul Ucrainei sau fac parte din anturajul lui Vladimir Putin.

Sanctiunile, urmare a conflictelor din Ucraina si Transnistria

Aceste sanctiuni vor fi aplicate si de catre Islanda, care la un moment dat detinea statutul de candidat la aderarea la UE dar a renuntat in 2014 la acest demers. Norvegia si Liechtenstein, asociate la Uniunea Europeana prin acorduri de liber-schimb, vor aplica masurile privind inghetarea averilor si interdictii in obtinerea de vize, dar nu si dispozitiile referitoare la incetarea acordarii de imprumuturi pe termen scurt, potrivit lui Ashton.

Citeste si:
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Moscova spune că serviciile...

"Uniunea Europeana ia nota de acest angajament si il saluta", a declarat ea. Pe de alta parte, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Ucraina si Georgia vor aplica sanctiuni contra a aproximativ 15 persoane implicate in conflictul din Transnistria, o regiune din estul Republicii Moldova care si-a declarat independenta in 1990 si care este sustinuta indirect de Rusia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Albania si Muntenegru, sanctiuni contra Rusiei
Setari Cookie-uri