Elmar Brok s-a intalnit, vineri, la Sibiu, cu primarul Klaus Iohannis, pentru a discuta despre campania electorala din Romania, dar si despre situatia legata de Ucraina si perspective pentru intreaga regiune. La finalul intalnirii, Elmar Brok a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "Rusia este prima tara care, de decenii, a incalcat granitele stabilite anterior", noteaza Mediafax.

"Rusia este prima tara care, de decenii, a incalcat granitele stabilite anterior. De la 1945 incoace un asemenea lucru nu s-a mai intamplat, ca o tara sa ocupe cu forta si sa anexeze teritoriile unei alte tari. Ca sa pastram o pace durabila in aceasta regiune a lumii trebuie sa ne asiguram ca se respecta dreptul international, ca se garanteaza suveranitatea natiunilor", a declarat Elmar Brok.

Potrivit acestuia, se urmareste ca in Europa toate natiunile sa aiba aceleasi drepturi. "Politica secolului XXI trebuie sa fie diferita de politica secolului XIX sau XX. Vrem sa construim o Europa in care natiunile mari, dar si cele mici au aceleasi drepturi. Natíunile mari nu mai au dreptul sa decida asupra drepturilor si granitelor vecinilor lor mai mici. Conditia aceasta trebuie sa ramana valida pentru Romania, pentru Moldova, pentru Ucraina. Conflictele inghetate nu trebuie sa fie reiterate cu forta de catre Rusia, fie ca este vorba de Transnistria sau de estul Ucrainei", a mai spus presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul PE.

Citeste si:

Acesta a avertizat insa ca, pe viitor, nu trebuie sa existe "relatii proaste de durata" cu Rusia, "pentru binele tururor". "Am cazut de acord (in discutia cu Klaus Iohannis – n.r) ca nu trebuie in perspectiva sa avem relatii proaste de durata cu Rusia. E important atat din punct de vedere politic, cat si economic, ca in viitor sa avem relatii bune cu Rusia. Este atat in interesul Rusiei, cat si al Europei", a conchis Brok.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE a avut intalniri la Sibiu cu membri ai comunitatii germane, dar si cu lideri ai Forumului Democrat al germanilor din Romania.

Sursa foto: Shutterstock / Moscova, Piata Rosie