"Trimiterea camioanelor reprezinta o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale ucrainene de catre Rusia", a declarat, potrivit AFP, John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului, noteaza Mediafax. Camioane din "convoiul umanitar" rus au traversat, vineri, frontiera, intrand pe teritoriul ucrainean.

Moscova a anuntat ca a decis sa trimita convoiul catre Lugansk, in estul Ucrainei, apreciind ca toate "pretextele" pentru intarziere au fost epuizate. Potrivit unor surse locale, zeci de camioane ruse au ajuns deja in bastionul separatist Lugansk.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat Rusia de "invazie directa". "Consideram ca este o invazie directa. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate.

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, ca orice alta intarziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabila", conform unui comunicat al Kremlinului.