"Noi spunem ca este o invazie directa. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agentia Interfax-Ukraine.

Un alt oficial ucrainean a subliniat ca Moscova este "in totalitate responsabila" de securitatea convoiului sau. Mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut vineri frontiera si au ajuns la vama ucraineana, in zona de tranzit, a constatat un fotograf al AFP, potrivit Mediafax.

Moscova anuntase cu putin timp inainte ca a decis sa isi trimita fara sa mai astepte, catre Lugansk, in estul Ucrainei, convoiul umanitar stationat la frontiera de peste o saptamana, apreciind ca toate "pretextele" pentru intarzierea lui au fost epuizate.

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat vineri ca reprezentantii sai nu vor escorta convoiul umanitar trimis de Rusia in estul Ucrainei, deoarece nu au primit "garantii de securitate suficiente". "Nu facem parte din convoi in nici un caz", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a CICR, Viktoria Zotikova, organizatia mentionand pe Twitter o "situatie de securitate volatila".