UPDATE 12.15 Kievul a subliniat vineri ca Rusia va fi singura responsabila de securitatea convoiului sau umanitar, la trecerea acestuia pe teritoriul controlat de separatistii prorusi din estul Ucrainei, relateaza AFP.

"S-a convenit ca toate transporturile umanitare, inclusiv cele rusesti, sa fie livrate la destinatie exclusiv de Comitetul International al Crucii Rosii, care va fi responsabil de toate aspectele logistice legate de conservarea si distribuirea ajutorului", a precizat Guvernul intr-un comunicat.

Grupul de contact tripartit (Ucraina, Rusia, OSCE) infiintat pentru a comunica cu insurgentii "va juca rolul-cheie pentru a defini itinerariile sigure" pentru acest convoi, a adaugat Guvernul de la Kiev. "Rusia poarta toata responsabilitatea pentru ca teroristii care controleaza anumite districte din regiunea Lugansk sa nu recurga la provocari (...) impotriva personalului Crucii Rosii", a subliniat Kievul.

Aproape 300 de camioane rusesti aflate de marti in drum spre Ucraina sunt stationate de joi seara in localitatea Kamensk-Sahtinski, la 30 de kilometri de frontiera. Camioanele rusesti vopsite in alb, inchiriate de Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, urmeaza sa aduca un ajutor umanitar destinat populatiei rusofone din estul Ucrainei, in special locuitorilor din orasul Lugansk, afectati de patru luni de confruntari intre fortele ucrainene si insurgentii separatisti prorusi.

Ajutoarele umanitare, verificate de politistii de frontiera ucraineni

Politia de frontiera ucraineana a trecut granita in Rusia pentru a verifica ajutorul umanitar trimis de Moscova populatiei din estul Ucrainei, a declarat un purtator de cuvant al acesteia pentru Reuters.

Citeste si:

Politistii de frontiera vor verifica incarcatura pe teritoriul rus situat de cealalta parte a localitatii ucrainene Izvarine, controlata de separatistii prorusi, a declarat purtatorul de cuvant Andrii Demcenko. "Politistii de frontiera ucraineni sunt acolo in numar mare", a declarat el pentru Reuters, potrivit Mediafax.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca aprovizioneaza cu arme separatistii de la inceputul conflictului, ceea ce Moscova dezminte. Kievul a propus miercuri ca ajutorul sa fie transportat si distribuit la Lugansk de Crucea Rosie, dupa ce va fi inspectat la un post de frontiera din apropierea acestui oras.