"Al doilea convoi umanitar a fi trimis foarte curand. Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean au convenit ieri (marti) asupra necesitatii acestui pas, in contextul catastrofei umanitare din estul Ucrainei", a declarat Peskov miercuri seara. Potrivit purtatorului de cuvant, "partea rusa era pregatita sa trimita convoiul maine (joi), insa asteptam decizia Kievului si a CICR, pentru ca operatiunea sa se desfasoare in colaborare cu autoritatile de la Kiev si sub egida Crucii Rosii".

"Din acest motiv, nu putem preciza data exacta cand vom trimite convoiul", a adaugat el. "Luand in considerare discutia celor doi presedinti, speram la o cooperare mai constructiva" cu autoritatile de la Kiev, a afirmat Peskov.
Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anuntat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizand ca Moscova a transmis Kievului "o nota oficiala" pe aceasta tema.

El a avertizat miercuri ca cel de-al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei "nu va fi si ultimul". Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecuta, dupa mai multe zile de asteptare, frontiera ruso-ucraineana si a ajuns la Lugansk, fara aprobarea Kievului si fara sa fie verificat de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR). Kievul a denuntat atunci o "invazie directa" din partea Rusiei.

ONU: Numarul mortilor in confruntarile din estul Ucrainei s-a dublat intr-o luna

Confruntarile dintre armata si rebeli prorusi in estul Ucrainei s-au soldat incepand din aprilie cu moartea a cel putin 2.220 de civili si militari, dintre care 1.200 au fost ucisi in ultima luna, potrivit unui raport al ONU, relateaza AFP. Acest raport, realizat de o misiune subordonata Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, este deja al cincilea cu privire la situatia din Ucraina de la inceputul crizei.

Citeste si:

Raportul se refera la perioada 16 iulie-17 august, cand au fost inregistrati, de asemenea, 5.956 de raniti. "Bilantul total s-a dublat comparativ cu raportul precedent, publicat in urma cu o luna", a subliniat Inaltul Comisariat. La 26 iulie, bilantul estimat de biroul Inaltului Comisar era de 1.129 de morti.

Bilantul include victimele inregistrate in randul fortelor armate, gruparilor armate si al populatiei civile.
ONU a denuntat in repetate randuri utilizarea de armament greu, de catre separatistii prorusi si armata ucraineana, in zonele locuite, afirmand ca informatiile privind intensificarea luptelor in regiunile Donetk si Lugansk sunt extrem de alarmante.