Pentru Berlin este inimaginabil ca bugetul francez pe 2015, in curs de analizare la Bruxelles, care prevede un deficitu bugetar de 4,3% din PIB, cu mult peste limita europeana de 3%, sa fie respins, a relatat publicatia germana, citand surse apropiate guvernului condus de Angela Merkel. "Acest fapt va cantari greu in relatia-franco-germana si va fi prezentat ca si cum am fi responsabili, cu obsesia noastra pentru rigoare", a declarat un oficial de rang inalt in guvernul german, potrivit Mediafax.

Guvernul german, campionul rigorii bugetare in zona euro, si-a oferit sprijinul sub forma unui pact care sa prezinte angajamentele autoritatilor franceze la Bruxelles. Cancelarul Merkel a evocat in mai multe randuri, de-a lungul timpului, ideea unor angajamente contractuale ale tarilor membre in fata Comisiei, un fel de foaie de parcurs pentru reformele si echilibrare bugetare, care sa fie mai constrangatoare decat angajamentele actuale. Europenii nu au acceptat pana acum aceasta idee.

Executivul UE urmeaza sa se pronunte pana la sfarsitul lunii asupra proiectului de buget al Frantei. Cancelarul Merkel si ministrul de Finante Wolfgang Schauble au reafirmat in mai multe randuri, in ultimele saptamani, importanta respectarii regulilor bugetare europene pentru refacerea increderii in zona euro, dar nu au criticat in mod deschis Franta.

Citeste si:

Schauble si ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, se vor intalni luni, la Berlin, cu ministrul francez de Finante, Michel Sapin, si cel al Economiei, Emmanuel Macron. Tema oficiala a discutiilor se refera la mijloacele de redinamizare a investitiilor si cresterii economice in cele doua tari, precum si in Europa.

Potrivit noilor reguli europene, introduse dupa declansarea crizei datoriilor in Grecia de acum cinci ani, statele din zona euro trebuie sa trimita Comisiei Europene proiectele de buget pentru anul urmator pana la jumatatea lunii octombrie. In acest an, din cele 18 state din zona euro numai 16 trebuie sa trimita bugetele spre aprobare, Grecia si Cipru fiind exceptate intrucat se afla deja sub monitorizare in cadrul programelor internationale de sustinere financiara.

Daca CE va decide ca Franta, precum si Italia, trebuie sa modifice bugetele in conformitate cu legislatia comunitara, atunci institutia trebuie sa faca solicitarea in termen de doua saptamani de la primirea proiectelor, respectiv pana la sfarsitul lunii octombrie.

Sursa foto: Shutterstock / Paris, Champs-Elysees