23 Octombrie 2014

Cele mai afectate industrii in urma schimbarilor climatice



Temperatura globala creste, nivelul marii de asemenea, iar incidenta de fenomene naturale extreme este tot mai mare, ceea ce ameninta serios economia globala. Costurile se vor reflecta in cheltuielile globale de infrastructura, alimentatie publica, industria de sanatate, dar si in cererea tot mai mare de energie. WALL-STREET.RO va prezinta un top al celor mai grav afectate industrii in urma incalzirii globale, potrivit CNBC.

Industria asigurarilor

Industria asigurarilor ar putea fi afectata in urma cresterii nivelului marilor si a potentialului pentru inundatii catastrofice, care vor pune presiune atat pe primele de asigurari cat si pe platile compensatiorii. Companiile de asigurari incep sa se retraga de pe piatele supuse riscurilor naturale. Anul trecut, doar o treime din totalul pierderilor de 116 miliarde de dolari au fost acoperite din asigurari. In urma uraganului Katrina din 2005, sectorul de asigurari a preluat 45% din costuri.

Un alt exemplu este Sandy din 2012, cand pierderile economice s-au ridicat la 70 de miliarde de dolari, majoritatea in urma inundatiilor, doar 26 de miliarde de dolari fiind acoperiti de asigurari.

In Statele Unite, peste 6,5 milioane de case sunt sub risc de prabusire din cauza furtunilor, cu o valoare totala de reconstructie de 1,5 trilioane de dolari, care ar putea fi greu de acoperit de catre populatie sau institutiile publice in conditiile in care industria de asigurari bate in retragere.

Sursa foto: Shutterstock.


Agricultura

Pe masura ce temperaturile cresc la nivel global, multe regiuni in care productivitatea agricola este ridicata vor fi afectate, ceea ce ameninta si forta de munca avand in vedere 30% din populatia lumii lucreaza in agricultura.

In ciuda faptului ca temperaturile mai mari favorizeaza cresterea mai rapida a culturilor, pentru multe culturi precum cele de cereale, un ritm de crestere rapid impiedica semintele sa se dezvolte suficient si, prin urmare, scade randamentul productivitatii la nivel global. Un raport realizat de ONU in 2014 arata ca preturile la alimente ar putea urca cu 84% pana in 2050, pe masura ce productivitatea scade. In Valea Centrala a Californiei, de exemplu, pierderile in sectorul agricol au ajuns la 1,7 miliarde de dolari in urma secetei de anul acesta.


Energie

Pentru unele industrii, printre care si cea petroliera, riscul reprezentat de incalzirea globala provine tocmai din incercarile guvernului de a stopa fenomenul. Reglementarile privind combustibilii fosili se vor inaspri, cu efecte negative asupra industriilor petroliera, a gazelor si carbunelui.

Folosirea carbunelui de catre centralele electrice a scazut deja in SUA, in urma reglementarilor Agentiei pentru Protectia Mediului. Multi investitori institutionali au initiat deja campanii menite sa disuadeze companiile sa foloseasca combustibili fosili, cea mai notabila fiind cea a Universitatii Stanford, care a renuntat la carbuni. Un alt pericol, deocamdata speculativ, este riscul de active irecuperabile, avand in vedere ca proiecte masive precum platformele petroliere maritime si depozite mari de combustibili fosili ar putea fi abandonate, ceea ce ar duce la mari pierderi sau chiar falimente.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a avertizat anul trecut cu privire la aceste active irecuperabile, care reprezinta un risc nu doar pentru companiile energetice, ci si pentru investitori, inclusiv fondurile suverane de investitii, fonduri de pensii si cele universitare. Tarile care fac parte din OCDE au venituri anuale de 200 de miliarde de dolari anual din industria gazelor naturale si petrolului, iar cele ale Rusiei ajung la 150 de miliarde de dolari pe an, reprezentand 28% din veniturile totale la Guvern. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol au venituri chiar mai mari din aceasta industrie, de 600-700 de miliarde de dolari pe an.


Bauturile racoritoare

Deficitul de apa a crescut la nivel global, ceea ce reprezinta un risc enorm pentru piata bauturilor racoritoare si cea a apei imbuteliate, estimata la 247 de miliarde de dolari intr-un raport IBIS World.

Raportul anual al Coca Coca privind performanta financiara pe anul 2013 a indicat unele "schimbari climatice care vin cu frecventa si durata mai mare a conditiilor extreme, cu un impact asupra resurselor sau costurilor materiilor prime pe care compania le foloseste pentru fabricarea produselor".

In plus, resursele companiei pentru trestia de zahar si sfecla de zahar sau alte ingrediente necesare sunt in scadere, pe masura ce temperaturile cresc si fenomenele climatice extreme devin tot mai frecvente. O fabrica de imbuteliere a Coca Cola a fost inchisa in vara acestui an in nordul Indiei, dupa ce compania a fost acuzata ca extrage prea multa apa din subteran.

Sursa foto: Shutterstock.


Pescuitul comercial

In mod ironic, pe masura ce nivelul marilor creste, industria pescuitului este tot mai afectata. Unele specii, cum ar fi somonul si pastravul, prospera in apele reci si curgatoare. Aceste doua specii si-ar putea pierde in proportie de 17% habitatul pana in 2030 si 34% pana in 2060 daca emisiile de poluanti cu efect de sera nu sunt reduse. Pierderile pentru industrie ar fi mari, avand in vedere ca veniturile anuale sunt intre 1,5 si 14 miliarde de dolari.

O alta problema este acidificarea oceanelor, un mediu deloc propice pentru crustacee, cum ar fi scoicile si stridiile.

Sursa foto: Shutterstock.


Sporturile de iarna, in special ski

Schimbarile climatice ar putea favoriza industria de ski, intrucat in sezonul rece va ninge mai mult in zonele dedicate acestui sport. Pe termen lung, insa, anotimpurile reci devin mai scurte si mai calde, iar regiunile dependente de sporturile de iarna vor pierde din venituri.

Astfel, pana in 2100, doua treimi din resorturile de ski din Europa s-ar putea inchide. In Statele Unite acest lucru se intampla deja, dupa ce industria de ski si snowmobil, in valoare de 12,2 miliarde de dolari, a pierdut 1 miliard de dolari din cauza schimbarilor climatice.

Sursa foto: Shutterstock.


Industria vinului

Productia de struguri pentru vin ar putea rezista schimbarilor climatice, insa se va modifica distribuirea geografica a producatorilor de vinuri.

Strugurii pentru vin cresc doar in anumite conditii si sunt foarte sensibili la schimbarile de clima. Odata ce temperaturile cresc, productia ar putea scadea cu doua treimi in zone traditionale in care se produce vin, cum ar fi Burgundia si Toscana. Industria de exporturi de vin din Franta, care valoreaza 10 miliarde de dolari, este foarte vulnerabila la acest fenomen. Pe de alta parte, zone precum sud-estul Angliei si Seattle ar putea deveni emergente in industria productiei de vinuri.

Sursa foto: Shutterstock.




Citeste si