Fostul premier polonez Donald Tusk a negat ca ar fi discutat cu presedintele rus Vladimir Putin despre impartirea Ucrainei, contrazicand declaratii in acest sens ale fostului ministru de Externe Radoslaw Sikorski pentru Politico, relateaza Radio Polonia online.

"Intreaga poveste arata ca memoria umana este failibila", a declarat vineri dimineata pentru postul de radio TOK FM Tusk, care urmeaza sa devina presedintele Consiliului European in decembrie, sporind situatia stanjenitoare in care se afla fostul sau ministru, care a declarat luni pentru site-ul revistei americane ca Putin a oferit Poloniei sa se alature Rusiei si sa imparta Ucraina, noteaza Mediafax.

Sikorski a declarat marti intr-o conferinta de presa ca l-a inselat memoria si ca intalnirea dintre Tusk si Putin nu a avut loc la Moscova, cum a spus initial, ci la Summitul NATO de la Bucuresti. Tusk, care a fost premierul Poloniei din 2007 si pana in septembrie anul acesta, a confirmat ca nicio intalnire de acest fel nu a avut loc in capitala rusa. "Ucraina nu s-a aflat niciodata pe agenda discutiilor pe care le-am purtat cu presedintele Putin", a declarat el, adaugand ca intalnirea care a avut loc la Moscova in februarie 2008 nu a fost tête-à-tête, ci de grup, la care au participat "patru sau cinci persoane".

Ucraina nu s-a aflat niciodata pe agenda discutiilor pe care le-am purtat cu presedintele Putin.

Cand si-a retractat declaratiile initiale pentru Politico, Sikorski a declarat ca a confundat asa-zisa intalnire de la Moscova cu declaratiile pe care Putin le-a facut la Bucuresti, trei luni mai tarziu, cand presedintele rus i-a spus presedintelui american de atunci, George W. Bush, si altor lideri occidentali ca "Ucraina nu este o tara".

Tusk a subliniat ca, de la inceput, Sikorski "nu a explicat cel mai bine acest subiect" si ca a aparut o confuzie din cauza "numeroaselor declaratii pe care autoritatile ruse le-au facut despre Ucraina". "Atunci cand Sikorski a declarat ca l-a inselat memoria, subiectul s-a incheiat", a apreciat Tusk vineri dimineata.

Partide de opozitie au reactionat cu furie dupa comentariile initiale ale lui Sikorski, intreband de ce - daca Rusia a sugerat impartirea Ucrainei ca in secolul al XIX-lea tarist - fostul ministru de Externe nu a informat Parlamentul sau presedintele Poloniei si comunitatea internationala despre aceste planuri.

Seful administratiei de la Kremlin Serghei Ivanov a catalogat joi afirmatiile lui Sikorski drept "minciuni", iar Aleksandr Lukasevici, un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe a apreciat ca fostul sef al diplomatiei poloneze ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa deschida gura. "Inainte sa comentezi asemenea subiecte sensibile, studiezi toate faptele si apoi vorbesti cu presa, in loc sa folosesti mass-media ca megafon pentru asemenea acuzatii", a declarat Lukasevici.

Sikorski a fost ministru de Externe timp de sapte ani si a jucat un rol activ in eforturile UE de a semna acorduri cu Kievul, dar a fost remaniat de noul premier Ewa Kopacz, in septembrie, pentru a deveni presedintele Parlamentului. "Cand este vorba despre politica de securitate, trebuie sa-ti retii dorinta de a exploata rapid probleme obsevate in timpul carierei", a declarat presedintele polonez Bronislaw Komorowski saptamana aceasta, sugerand ca Sikorski sa pastreze tacerea pana cand isi scrie memoriile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri