"Bilantul oficial al alegerilor nu a fost inca stabilit (...), dar este deja clar ca partidele care sunt in favoarea unei reglementari pasnice a crizei ucrainene au obtinut majoritatea", a declarat Karasin pentru agentia publica rusa RIA Novosti. Este vorba despre "forte politice mai mult sau mai putin rezonabile (...), care nu fac apel la folosirea directa a fortei pentru a rezolva problema", a adaugat el.

"Aceasta este o noua posibilitate pentru ei de a reveni la acordurile (de pace incheiate cu separatistii prorusi-n.r.), in primul rand la cele de la Minsk" privind instaurarea armistitiului, semnate la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a precizat Karasin, potrivit Mediafax.

Porosenko si Iateniuk, pe primul loc in alegeri

Dupa numararea a 40 la suta din voturi, blocul presedintelui Petro Porosenko (21,5%) si Frontul Popular (21,6%) al premierului Arseni Iateniuk s-au clasat pe primul loc in alegeri, urmate de Samopomici (11%), formatiune formata din militanti tineri si combatanti reveniti de pe front.

Frontul Popular si Samopomici sunt partizane ale unei pozitii ferme in fata separatistilor si a Moscovei, fara a fi insa considerate "partide ale razboiului" cum sunt adesea supranumite Partidul Radical al populistului Oleg Liasko sau formatiunea Batkivscina a fostului premier Iulia Timosenko, care ar urma de asemenea sa intre in Parlament cu 7,4% si respectiv 5,7% la suta din voturi.

"Faptul ca forte vizibil nationaliste au castigat un sprijin considerabil si vor fi reprezentate in Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean-n.r.) creeaza o amenintare suplimentara privind posibile noi apeluri la folosirea fortei si la varsare de sange", a mai spus Karasin. "Este extrem de periculos", a conchis el.