In anul 2013, emisile de gaze poluante au scazut cu 1,8% fata de 2012 si cu 19,3% fata de anul de referinta, 1990. "Daca masurile anuntate de statele membre vor fi implementate, scaderea gazelor cu efect de sera va fi de 24% in 2020", explica AEE, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeana a stabilit in anul 2008 reducerea cu 20% a gazelor cu efect de sera pana in 2020, precum si utilizarea in proportie de 20% a energiilor regenerabile si atingerea unei eficiente energetice de 20% comparativ cu nivelul care ar fi fost in 2020 daca nu s-ar fi adoptat nicio masura.

Europa este pe cale sa atinga obiectivele stabilite pentru anul 2020.

"Analiza noastra demonstreaza ca Europa este pe cale sa atinga obiectivele stabilite pentru anul 2020", a declarat Hans Bruyninckx, directorul AEE. "Dar nu avem loc sa fim automultumiti, pentru ca raportul releva tari si sectoare in care progresele sunt mai lente decat era prevazut", a adaugat el.

La nivel national, noua state UE sunt pe cale sa atinga obiectivele stabilite: Romania, Croatia, R.Cipru, Cehia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Slovacia si Marea Britanie. In schimb, Austria, Belgia, Finlanda, Irlanda si Spania nu au rezultatele estimate in privinta reducerii gazelor cu efect de sera, iar Franta, Irlanda, Malta, Olanda, Portugalia si Spania nu au rezultatele scontate in privinta energiilor regenerabile.

Liderii europeni au semnat vineri un nou acord privind starea climatului in anul 2030. Documentul are obiectivul reducerii gazelor cu efect de sera cu cel putin 40%, al cresterii nivelului energiilor regenerabile la 27%, iar eficienta energetica ar urma sa ajunga la 27% comparativ cu anul 1990.