13 Noiembrie 2014

Republica Moldova si-a prelungit contractul de import al gazelor din Rusia, in contextul scaderii pretului



Republica Moldova si-a prelungit contractul de aprovizionare cu gaze rusesti, in contextul in care fosta republica sovietica isi continua parcursul european, mentionand ca scaderea pretului a fost una benefica, relateaza AFP.

Chisinaul si Moscova, care intretin relatii tot mai tensionate, intarziau sa se puna de acord asupra unui contract. Contractul actual, care dateaza din 2006, a expirat in 2011, iar de atunci este prelungit anual in extremis. Acest contract, la fel ca al altor tari europene, este indexat la pretul petrolului. Astfel, pretul stabilit pentru primul trimestru din 2015 a scazut la 332 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 378 de dolari cat era anul trecut, relateaza Mediafax.

Prin comparatie, Ucraina vecina s-a confruntat, dupa venirea la putere a proeuropenilor, cu o crestere a pretului gazelor naturale rusesti de la putin peste 300 de dolari la aproape 500 de dolari. Dupa luni de conflict, Kievul si grupul rusesc Gazprom tocmai au semnat un acord la un pret de 378 de dolari pe mia de metri cubi pana la sfarsitul lui martie.

Aprovizionarea tarilor baltice, prin R. Moldova

"Am reusit sa garantam stabilitatea livrarilor de resurse energetice si securitatea energetica a tarii, ceea ce este deosebit de important in contextul regional actual", si-a exprimat satisfactia ministrul moldovean al Economiei Andrian Candu. Numarul doi din ierarhia Gazprom Aleksandr Medvedev a subliniat, la randul sau, ca acordul semnat marti corespunde "conditiilor de piata", fiind in favoarea consumatorilor moldoveni, dar si ai celor din tarilor baltice, a caror aprovizionarea tranziteaza in parte teritoriul moldovean.

Republica Moldova, o fosta republica sovietica situata intre Ucraina si Romania, tocmai a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeana (UE) care prevede o zona de liber-schimb. Ea consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista moldoveana Transnistria, pe teritoriul careia se concentreaza esentialul industriei moldovene, consuma aproape doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.



Citeste si