NASA, progres major in explorarea spatiala prin aterizarea istorica a robotului Philae pe o cometa

NASA a salutat miercuri aterizarea robotului european Philae pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, caracterizata ca un "progres" major in istoria explorarii spatiale, noteaza AFP.

"Felicitam Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru succesul aterizarii pe o cometa astazi (miercuri)", a declarat adjunctul administratorului NASA John Grunsfeld, insarcinat cu misiunile stiintifice, citat intr-un comunicat.
"Aceasta reusita reprezinta un progres in explorarea sistemului nostru solar si o etapa-cheie in cooperarea internationala", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Robotul Philae s-a despartit de sonda europeana Rosetta si a aterizat, dupa o apropiere delicata, pe nucleul cometei Ciuriumov-Gherasimenko. Aceasta manevra a fost periculoasa, avand in vedere viteza si suprafata accidentata a cometei.

Reprezentantul NASA a subliniat ca trei instrumente americane se afla la bordul sondei spatiale Rosetta, pentru a cartografia nucleul cometei si a cauta urme de apa. "Suntem mandri sa luam parte la aceasta zi istorica si asteptam sa primim date stiintifice", a mai declarat Grunsfeld.

Philae, care cantareste aproximativ 100 de kilogram pe Terra, s-a despartit de Rosetta dupa un periplu de 6,5 miliarde de kilometri care a durat zece ani. Imediat dupa confirmarea aterizarii, ESA si-a exprimat ingrijorarea, deoarece Philae nu s-ar fi ancorat bine de solul cometei, iar harpoanele nu ar fi functionat corect.

Citeste si:
Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX a fost amânată din...
Misiunea spațială istorică a...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Chevron va returna terenul de la Pungesti, dar cu o conditie
Setari Cookie-uri