8 August 2006

BP isi reduce productia de petrol din SUA

Compania petroliera britanica BP Plc a oprit duminica productia la cel mai mare camp petrolifer pe care il opereaza in SUA, Prudhoe Bay din Alaska, dupa ce a descoperit o scurgere la o conducta.

Decizia a condus la diminuare cu aproximativ 400.000 de barili a productiei zilnice de petrol realizata de BP, ceea ce a provocat la randul sau cresterea pretului petrolului cu aproximativ doua procente. Compania britanica, deja implicata intr-o alta ancheta referitoare la o scurgere mai mare care a avut loc tot la conducta din Alaska, dar in luna martie a acestui an, nu a putut preciza cand anume va fi restabilita productia la zacamantul de la Prudhoe Bay, un camp petrolifer care asigura aproximativ opt procente din productia interna de titei a SUA.

Incetarea productiei la Prudhoe Bay intervine insa intr-o perioada tensionata pentru industria petroliera, avand in vedere ingrijorarile provocate de evolutia situatiei din Orientul Mijlociu. Barilul de petrol pe piata americana a crescut cu 1,29 dolari, sau 1,7 procente, pana la 76,05 dolari, dealerii fiind ingrijorati de posibilitatea sporirii presiunilor pe piata. in plus, acesta este doar ultimul incident care afecteaza operatiunile derulate de BP in SUA, afectand si mai mult imaginea BP in randul investitorilor americani, dupa explozia de la rafinaria BP din Texas si scandalul legat de tranzactiile speculative pe piata propanului, informeaza Rompres.

Prudhoe Bay este operat de un consortiu de companii condus de BP care include si gigantii americani ConocoPhillips si Exxon Mobil Corp., aceasta din urma fiind implicata in incidentul Exxon Valdez, un tanc petrolier care in anul 1989 a esuat provocand cea mai mare scurgere de petrol din Alaska. BP controleaza putin peste 25% din zacamantul Prudhoe Bay, care la descoperirea sa in 1968 a marcat un punct de cotitura in istoria industriei petroliere americane.

Expertii estimeaza ca pana la incetarea definitiva a productiei, Prudhoe Bay va produce un total de 14 miliarde barili de petrol. Cu toate acestea, in prezent productia acestui zacamant este la jumatate fata de varful de doua milioane barili de petrol pe zi atins in anii 1980.



Citeste si