Presedintele Barack Obama, care urmeaza sa anunte demisia lui Hagel, a decis sa-i ceara secretarului Apararii - singurul republican din echipa sa pentru Securitate Nationala - sa demisioneze inca de vineri, dupa o serie de intalniri in ultimele doua saptamani, potrivit unor oficiali de rang inalt din cadrul administratiei, conform Mediafax.

Ei au catalogat decizia lui Obama ca o recunoastere a faptului ca amenintarea reprezentata de gruparea Statul Islamic (SI) necesita alt tip de competente decat cele asteptate de la Hagel. Un republican cu experienta militara, sceptic fata de Razboiul din Irak, Hagel a fost instalat sa administreze retragere din Afganistan si reducerea bugetului Pentagonului in contextul crizei.

Casa Alba a reactionat la critici

"Urmatorii doi ani necesita alt tip de concentrare", a declarat un oficial din cadrul administratiei sub protectia anonimatului. El a insistat ca Hegel nu a fost concediat, precizand ca acesta a initiat discutii despre viitorul sau cu presedintele, in urma cu doua saptamani, si ca cei doi au fost de acord ca a a venit timpul sa paraseasca functia. Membri ai echipei lui Hagel au declarat in ultima perioada ca acesta se astepta sa-si duca mandatul la capat. Indepartarea sa pare sa fie un efort al Casei Albe de a arata ca este sensibila la critici cu privire la reactia initiala a Guvernului intr-o serie de probleme in domeniul securitatii nationale, inclusiv raspunsul fata de epidemia de Ebola si fata de amenintarea reprezentata de SI.

Inainte de anuntarea demisiei, oficiali din administratie speculeaza cine va fi inlocuitorul. In fruntea listei se afla Michèle Flournoy, fost subsecretar al Apararii, urmata de senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island si fost ofiter in fortele aeriene, si Ashton B. Carter, un fost adjunct al secretarului Apararii.

Citeste si:

Un fost senator respectat, care s-a aflat alaturi de Obama cand criticau Razboiul din Irak in Comisia pentru Relatii Externe din cadrul Senatului, Hagel a reusit sa fie selectat pentru functie intr-o cursa dura. Potrivit unor oficiali de rang inalt din cadrul administratiei, secretarul era "tacut" in timpul sedintelor Cabinetului, iar sustinatori ai acestuia afirma ca astepta sa ramana singur cu presedintele pentru a-i prezenta punctele sale de vedere.

Ofensiva impotriva SI, "calcaiul lui Ahile" pentru Hagel

Hagel, in varsta de 68 de ani, a depus eforturi pentru a se integra printre apropiatii lui Obama, iar in ultima perioada "i-a cedat scena" sefului Statului Major interarme Marin Dempsey, care, potrivit unor oficiali, a castigat increderea lui Obama prin recomandarile privind actiunea militara impotriva SI.

In mai putin de doi ani, cat a detinut functia, afirma criticii sai, Hagel a depus eforturi sa inspire incredere la Pentagon, ca predecesorii sai, in special Robert Gates. Insa o serie de consilieri apropiati ai lui Obama au declarat in privat ca presedintele nu doreste un secretar al Apararii cu un profil atat de proeminent ca Gates, care l-a criticat dur pe seful statului in memoriile pe care si le-a publicat anul acesta. In opinia lor, Hagel a fost exact tipul de secretar al Apararii pe care Obama si l-a dorit dupa inrfuntarea cu militarii in primul mandat.

Hagel a provocat in august furia Casei Albe, dupa ce l-a contrazis pe presedinte pe tema luptei impotriva SI. El afirma ca gruparea este "o amenintare iminenta fata de toate interesele" americane, afirmand ca "depaseste tot ceea ce am vazut".

Sursa foto: Chuck Hagel/ Shutterstock.