Banca elvetiana UBS si Wealth-X, o companie specializata in agregarea si distribuirea de informatii statistice despre clasa ultra bogata a lumii, si-au unit fortele si au realizat pentru 2014 studiul World Ultra Wealth Report, in care au insumat numarul de oameni cu o avutie de 30 milioane de dolari si peste.

Numarul europenilor foarte bogati a depasit 60.000 de persoane in acest an, iar orasele in care traiesc cei mai multi dintre acestia sunt: Suttgart (1.220), Madrid (1.315), Roma (1.340), Hamburg (1.480), Geneva (1.525), Dusseldorf (1.540), Munchen (1.805), Zurich (2.055), Paris (3.345) si Londra (6.815), potrivit Business Insider. Statisticile arata ca Germania are cu 65% mai multi oameni ultra bogati decat Marea Britanie (si aproape o treime din totalul Europei), desi populatia totala a tarii continentale este cu numai 25% mai mare decat cea a statului insular.

Diferenta este ca in Germania dispersia acestora este mult mai mare: Dusseldorf, Stuttgart, Munchen si Hamburg au intre 1.000 si 2.000 de rezidenti ultra bogati. In comparatie, mai mult de jumatate din populatia bogata din Marea Britanie (11.510) traiesc in Londra, ceea ce face din capitala britanica un refugiu de necontestat pentru europenii bogati.

Potrivit raportului, bogatii Europei si-au revenit rapid in urma crizei financiare, iar acerea acestora ar urma sa creasca serios in urmatorii cinci ani:

Citeste si:
Primul val de concedieri in bankingul romanesc din ultimii 4 ani
Primul val important de...

Doar Parisul (3.345) ar putea pune in pericol in viitor pozitia de lider al Londrei (6.815), care dispune de un numar ridicat de miliardari din mai multe motive. Potrivi raportului, o pondere de 13,6% din avutia totala a Regatului Unit se afla in mana celor ultra-bogati. De altfel, populatia londoneza controleaza 9% din avutia tarii.

In ciuda acestei cifre uimitoare, UBS arata ca majoritatea celor bogati din Marea Britanie sunt plutocrati (persoana care, datorita averii de care dispune, participa la conducerea statului si a treburilor publice) care si-au realizat singuri averea (75%). In Elvetia, ponderea celor care si-au construit singuri averea scade la 43%, iar in Germania la 41%.

Sursa foto: Shutterstock / Om de afaceri bogat

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Circa 100 de companii s-au mutat din UK in Olanda inainte de Brexit