Secretarul de Stat american John Kerry a solicitat marti Congresului sa aprobe interventia militara lansata deja impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si in Siria, o autorizare juridica oficiala de care administratia se poate totusi lipsi, relateaza AFP.

Seful diplomatiei americane a pledat in cursul dupa-amiezii in fata puternicei Comisii de Externe a Senatului pentru "autorizarea utilizarii fortei militare" (Authorization for Use of Military Force, AUMF). Aceasta "autorizare, sau AUMF, urmeaza sa-i ofere presedintelui (Barack Obama) un mandat clar si flexibilitatea necesara pentru a continua conflictul armat impotriva SI si fortelor sale afiliate", a solicitat John Kerry. Conform Constitutiei Statelor Unite, doar Congresul are dreptul de a declara razboi, noteaza Mediafax.

Insa administratia americana s-a lipsit pana in prezent de acest cadru juridic, angajand interventiile militare in Irak si in Siria impotriva SI in baza unor precedente ale AUMF, prima luata dupa atentatele din 11 septembrie 2001 impotriva Al-Qaida, talibanilor si altor grupari "teroriste", iar a doua in 2002 pentru a pregati invazia in Irak.

John Kerry a admis, totusi, ca administratia americana isi va "continua" operatiunile militare chiar si in cazul unui refuz din partea Congresului. "Avem autoritatea in baza AUMF din 2001", le-a raspuns secretarul de Stat senatorilor. John Kerry a adaugat ca "aproba" propunerea presedintelui Comisiei, senatorul democrat Robert Menendez, de a "limita" aceasta eventuala noua autorizare la "trei ani".

Coalitia internationala condusa de Statele Unite a efectuat - din august in Irak si din septembrie in Siria - aproximativ 1.100 de atacuri aeriene impotriva unor bastioane ale SI, ultrajihadisti sunniti care controleaza teritorii vaste din cele doua tari. Aflat in vizita la Bagdad, patronul Pentagonului Chuck Hagel a anuntat inregistrarea unor "progrese solide" impotriva acestei puternice organizatii radicale armate.

Citeste si:
Franta: O femeie a ranit doua persoane in timp ce striga "Allah Akbar"
Franta: O femeie a ranit doua...

Sursa foto: Shutterstock / Jihad

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Trump cere Europei sa primeasca inapoi 800 de militanti islamisti