Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva considera ca tara sa este pregatita sa adere la Schengen, apreciind ca neincluderea Bulgariei si Romaniei in acest spatiu are de-a face cu lipsa increderii politice din partea Uniunii Europene.

"Bulgaria este pregatita (sa adere la Schengen). Atat Comisia Europeana cat si Parlamentul European au confirmat oficial capacitatea Bulgariei de a-si indeplini sarcinile ca frontiera externa a UE. Faptul ca Bulgaria si Romania nu au fost incluse pana acum in spatiul Schengen are de-a face cu lipsa increderii politice din partea Uniunii Europene", a declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, potrivit Mediafax.

Intrebata daca raportul MCV din ianuarie 2015 va fi "destul de convingator" pentru Germania, Franta si Olanda (tari care s-au opus aderarii Romaniei si Bulgariei), Meglena Kuneva a precizat ca aceste trei state "inca isi pot schimba punctul de vedere". "Raportul (MCV) si aderarea la Schengen sunt doua chestiuni diferite. Iar aceste trei tari inca isi pot schimba punctul de vedere. In ceea ce o priveste, Bulgaria va face totul pentru a le convinge. Vointa de reformare a sistemului exista, lucram din plin la solutionarea problemelor pe care le avem", a afirmat fostul comisar european pentru Protectia Consumatorului.

Romania si Bulgaria sunt bine pregatite sa adere la zona UE fara vize Schengen, a apreciat, pe 4 decembrie, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, citat de site-ul Novinite.com. "Am fost cel mai aprig sustinator al Bulgariei si Romaniei in acest sens. Situatia nu este usoara, stiti ca unii colegi au temeri sau sunt sceptici, dar sunt sigur ca vom gasi o solutie", a declarat Tusk in urma unei reuniuni, la Bruxelles, cu premierul bulgar Boiko Borisov si vicepremierul Meglena Kuneva. "Poate ca nu maine, dar posibil la viitoarea reuniune a Consiliului European, in martie", a adaugat presedintele Consiliului, citat de biroul de presa al Guvernului bulgar.

Mai multe tari, printre care Olanda, Germania, Franta sau Finlanda, s-au opus in ultimii ani intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. In toamna anului trecut, o varianta discutata la nivel european a fost ca Romania si Bulgaria sa adere la Schengen in doua etape, prima fiind cu granitele aeriene si maritime si ulterior cu cele terestre. In lipsa unui consens, aderarea celor doua state la acest spatiu nu a mai fost introdusa pe agenda ultimelor doua reuniuni JAI de anul acesta, din 9-10 octombrie si din 4-5 decembrie.

Citeste si:
Ministrul Mediului vrea sa interzica exportul de lemn in afara UE
Costel Alexe, noul ministru...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce crede presedinta CE despre Huawei si 5G