Revendicarea se bazeaza pe studii stiintifice care arata ca platoul continental al Groenlandei, insula care face parte din Regatul Danemarcei, este conectat cu o creasta din adancul Oceanului Arctic. Astfel, danezii ar avea dreptul la zona din jurul Polului Nord si la resursele potentiale de energie din interiorul Cercului Polar.

Danemarca depune, luni, cererea de revendicare a Polului Nord in fata Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care va decide asupra controlului din zona, revedicat si de Canada si Rusia, a precizat ministrul danex de Externe, Martin Lidegaard. "Dupa ce consiliul ONU ia o decizie bazata pe date stiintifice, urmeaza si un proces politic", a afirmat acesta.

Accesul la resursele de petrol, corelat cu incalzirea globala

Fiecare dintre cele cinci tari arctice - Statele Unite, Rusia, Norvegia, Canada si Danemarca - are zone situate in jurul Polului Nord. Cu toate acestea, doar Canada si Rusia au emis pretentii asupra teritoriului.

Interesul pentru zona arctica a crescut pe masura ce calota polara se topeste, ceea ce ar putea deschide accesul catre resurse si posibilitatea unor noi cai de transport.

Oamenii de stiinta danezi alaturi de colegi din Rusia, Suedia si Canada, au inspectaun lant muntos subacvatic de 2.000 de kilometri (1.240 de mile) situat la nord de Siberia. Acestia au concluzionat ca Groenlanda, o insula mare si slab populata care este un teritoriu danez semi-autonom, este conectata geologic la acel lant muntos.

Sursa foto: Polul Nord/ Shutterstock.