Economia Germaniei se confrunta cu un risc de declin, in contextul unei incetiniri a cresterii in sectorul privat, care a ajuns in decembrie la cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, informeaza Bloomberg.

Cea mai mare economie a Europei a avut o evolutie modesta in ultimul trimestru al anului 2014, in timp ce banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a dat semnale ca ar putea urma o revenire a cresterii economice a tarii. Compania de analiza economica Markit Economics a anuntat ca sectorul de productie si servicii a scazut la 51,4 puncte in decembrie, fata de 51,7 puncte in noiembrie, conform indexului Purchasing Managers Index (PMI), realizat pe baza unor analize ale companiilor sin sectorul privat. Economistii prevad insa o crestere la 52,3 puncte.

Pe masura ce restul tarilor din zona euro incearca sa se lanseze pe orbita expansiunii, iar inflatia se apropie de zero, Banca Centrala Europeana ia in calcul extinderea zonei achizitiilor de active pentru anul urmator. Presedintele BCE, Mario Draghi, a precizat ca banca centrala ia in considerare "orice fel de active in afara de aur", in contextul in care institutia financiara europeana incearca sa salveze economia.

"Datele privind economia Germaniei sunt in concordanta cu cresterea marginala a PIB-ului in al patrulea trimestru al anului", afirma un economist din cadrul Markit. "Posibilitatea unui nou declin la inceputul anului viitor devine tot mai clara, mai ales daca urmatoarele date continua sa dezamageasca", a continuat el.

Citeste si:
Taxele de mediu pot fi un stimulent pentru reducerea poluarii
Taxele de mediu pot fi un...

Economia Germaniei a reusit sa scape de recesiune in al treilea trimestru din 2014, inregistrand o crestere de doar 0,1%, dupa o contractie similara in perioada aprilie-iunie. Economistii spun ca in ultimele trei luni ale anului cresterea ar putea ajunge la 0,2%.

In acelasi timp, Bundesbank a anuntat ca scaderea abrupta a preturilor le petrol va fi benefica pentru consumatorii germani, care vine ca un "mini stimul" pentru acestia.

Inamicul nr.1 al companiilor nemtesti: competitia

Companiile din Germania au semnalat un al doilea declin consecutiv de la luna la luna in decembrie, pe fondul lipsei investitiilor si competitiei crescute. In Franta, indicele PMI arat un declin al sectorului productiei la 47,9 puncte, de la 48,4, cu o estimare de crestere la 48,6. In toata zona euro, care cuprinde 18 tari, acest indice este de asteptat sa ajunga la 51,5 in decembrie, comparativ cu 51,1 luna trecuta.

Citeste si:
Medicii romani, tentati cu salarii de 6.000 de euro in Germania
Cum sunt atrasi medicii...

Sursa foto: Steagul Germaniei / Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa refuzul UE, balcanii occidentali vor sa creeze o piata regionala