New York a impus un moratoriu pe fracturarea hidraulica incepand din 2008, cand a initiat o revizuire a procesului din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

Fracturarea hidraulica a fost aprobata in multe state americane, printre care si Pennsylvania, in timp ce Vermont este singurul stat care a interzis metoda. New York devine astfel al doilea stat american care interzice exploatare prin fracturare hidraulica. Asta in ciuda faptului ca potentialul este considerabil, avand in vedere ca un mare zacamant de gaze de sist este situat chiar sub New York.

Secretarul de stat pentru sanatate din New York, Howard Zucker, a precizat ca nu a putut sa aprobe aceasta tehnica dupa identificarea unor "riscuri semnificative pentru sanatate". Reprezentantii industriei de petrol si gaze au criticat insa decizia, invocand miile de locuri de munca pe care le-au putea crea, alaturi de venituri de milioane de dolari.

Sonda de la Pungesti, motiv de proteste

In Romania, prima sonda de exporare a gazelor de sist a fost amplasata de Chevron in judetul Vaslui, comuna Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 de metri. Consumul total de apa folosita in procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apa fiind asigurat din surse externe, si nu din panza freatica, in baza unui contract semnat cu o firma autorizata. Apa este transportata cu cisternele si depozitata in rezervoarele amplasate in incinta platformei betonate.

Compania americana a obtinut autorizatia de construire in 3 octombrie 2013, ceea ce a declansat mai multe proteste ale localnicilor din Pungesti. Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in luan aprilie, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

Sursa foto: Fracturare hidraulica/ Shutterstock.