Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a cerut Bulgariei sa emita la timp autorizatiile pentru constructia tronsonului subacvatic al gazoductului South Stream, chiar daca presedintele Vladimir Putin a anuntat abandonarea proiectului in favoarea unei conducte catre Turcia.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, a spus, intr-o conversatie telefonica cu Novak, ca procesul de acordare a autorizatiilor este in desfasurare, unele documente fiind deja emise, iar altele in curs, potrivit unui comunicat al Ministerului bulgar al Energiei, transmite Novinite, scrie Mediafax.

Proiectul cu Turcia anuntat de Rusia prevede transportul de gaze rusesti catre aceasta tara, cu posibilitatea construirii la granita turca a unui centru de distributie a gazelor pentru posibile livrari in Uniunea Europeana.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul acestei luni ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream din cauza obiectiilor Comisiei Europene. determinate de nerespectarea legislatiei europene in domeniul energiei.

In urma deciziei Moscovei de abandonare a proiectului South Stream, conpania South Stream Transport, care construieste tronsonul subacvatic al gazoductului, a anuntat companiile care produc si livreaza conductele sa opreasca activitatile, a relatat vineri publicatia rusa Vedomosti.

Petkova i-a mai spus lui Novak despre propunerea recenta a Bulgariei, facuta Comisiei Europene, pentru constructia unui centru de distributie a gazelor in apropiere de portul Varna, unde este proiectat sa ajunga la tarm South Stream. Ea l-a invitat totodata pe Novak sa faca o vizita in Bulgaria.

Ministrul rus a replicat ca Moscova este dispusa sa discute propunerea de constructie a unui terminal de gaze in Bulgaria, dupa ce va primi o propunere oficiala din partea Comisiei Europene, se arata in comunicatul Ministerului bulgar al Energiei. Intre timp, premierul bulgar Boiko Borisov a spus vineri ca Sofia va emite toate autorizatiile necesare pentru inceperea constructiei South Stream, respingand astfel acuzatiile ca Bulgaria impiedica proiectul.

"Am primit intregul sprijin si intelegere din partea Consiliului European. Bulgaria nu trebuie sa fie facuta responsabila si sa fie amendata pentru oprirea proiectului", a spus Borisov, in urma discutiilor cu liderii europeni, la summitul UE de la Bruxelles. Daca Gazprom a oprit proiectul fara sa ia in considerare autorizatiile emise de Bulgaria, va fi vina companiei ruse, nu a Bulgariei, a adaugat Borisov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri