CIA isi sfatuieste spionii ca, atunci cand trec frontiere, intre altele, sa nu arate neingrijt si sa nu plateasca in numerar, a dezvaluit WikiLeaks duminica, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Cele doua documente publicate, datand din 2011 si 2012, sunt clasate secret si "NOFORN" - adica nu pot fi impartasite cu servicii de spionaj din tari aliate, afirma WikiLeaks. Ele prezinta o serie de sfaturi in vederea trecerii frontierelor si evitarii unui control aprofundat pe aeroporturi si in posturi frontaliere. Unele sunt evidente, ca de exemplu sa nu cumpere un bilet de avion doar dus, cu numerar, cu o zi inaiinte de zbor. Altele sunt de bun simt: sa nu arate neingrijiti cand calatoresc cu un pasaport diplomatic.

Spionii nu trebuie sa-si dea de gol acoperirea

De asemenea, este necesar sa nu-si dea de gol acoperirea. "Intr-o zi, dimineata devreme, pe un aeroport european, agenti de securitate au selectat un agent CIA pentru un control aprofundat", se arata intr-un document. "Desi nu aveau motive, o tinuta prea neingrijita, care nu corespundea cu pasaportul diplomatic al detinatorului, a provocat fara indoiala controlul", potrivit documentului.

Bagajele agentului au fost verificate in vederea depistarii de explozivi, iar testul a iesit pozitiv. In pofida unui interogatoriu consolidat, agentul si-a pastrat acoperirea, afirmand ca lucreaza in domeniul luptei impotriva terorismului si a putut sa-si continue calatoria.

"O acoperire coerenta, bine invatata si plauzibila este importanta pentru a evita aceste controale consolidate si este obligatorie pentru a le trece", afirma CIA. WikiLeaks afirma intr-un comunicat ca acest exemplu "ridica o intrebare: daca antrenamentul (antiterorist) menit sa explice urmele de explozivi era doar o acoperire, ce cauta acest agent CIA pe un aeroport (al Uniunii Europene) cu urme de explozivi si de ce a fost autorizat sa-si continue drumul?".

Citeste si:
Washingtonul someaza Moscova sa i-l predea pe Snowden, disparut...
Washingtonul someaza Moscova...

Unul dintre documente arata ca CIA este ingrijorata de introducerea in Europa a controalelor biometrice pentru detinatorii de pasapoarte americane, ceea ce ridica o "amenintare de identificare" si face mai dificila calatoria agentilor cu documente false.

Difuzarea acestor documente, duminica, este a doua intr-o serie despre CIA. "CIA a comis rapiri in state europene, inclusiv in Italia si Suedia, sub administratia Bush. Aceste ghiduri arata ca, sub administratia Obama, CIA intentioneaza sa continue sa infiltreze frontierele Uniunii Europene si sa efectueze operatiuni clandestine in state membre UE", scrie Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks.

WikiLeaks se afla la originea difuzarii in 2010 a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice si 500.000 de rapoarte militare clasate "secret al Apararii".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si