Bugetul de stat al Ucrainei pentru 2015 a fost adoptat de Parlament intr-o forma care sa permita obtinerea urmatoarei transe din imprumutul total de 17 miliarde de dolari de la FMI, in contextul in care tara se confrunta cu cea mai grea recesiune din 2009, relateaza Bloomberg.

"Acest buget, la fel ca alte bugete adoptate anterior, este departe de a fi perfect. De aceea, bugetul trebuie revizuit pana in 15 februarie. Vom amenda bugetul pe baza discutiilor cu oganizatiile financiare internationale", a declarat premierul Arseni Iateniuk, care a precizat ca o noua runda de negocieri cu Fondul Monetar International (FMI) va incepe in 7 ianuarie, conform Mediafax.

Bugetul, care a fost adoptat in urma votului celor 450 de parlamentari de la Kiev, cu 233 de voturi "pentru", vizeaza stabilizarea finantelor tarii si a monedei nationale. Ucraina se confrunta cu cea mai grava recesiune din 2009 pana in prezent, in contextul in care grivna, moneda nationala ucraineana, a scazut cu 48% fata de dolar de la inceputul anului. Bugetul prevede cresterea cheltuielilor pentru apararea nationala la 5,2% din produsul intern brut (PIB) si vizeaza reducerea cheltuielilor sociale, pentru a mentine deficitul bugetar la un nivel acceptabil.

Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar se va situa la 3,7% din PIB, excluzand fondurile necesare pentru compania de stat din domeniul energiei Naftogaz. Iateniuk a afirmat ca guvernul a cheltuit 110 miliarde de grivne (7 miliarde de dolari) si intentioneaza sa reduca subventiile la 32 de miliarde de grivne anul viitor.

Masuri care vizeaza oligarhii tarii

De asemenea, guvernul a impus controale asupra profiturilor oligarhilor, care au evitat plata taxelor de-a lungul timpului, scrie Financial Times. Premierul ucrainean a precizat ca oligarhii "nu vor mai putea sa-si ascunda profiturile si averile in offshore-uri". Guvernul de la Kiev va creste taxele pentru bunurile de lux, cum ar fi automobile scumpe, tigari, alcool, apartamente mari, precum si pentru dividende si entitati offshore, incepand cu anul viitor.

In decembrie, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus ratingul Ucrainei cu o treapta, la nivelul CCC-, cu perspectiva negativa, din cauza ingrijorarii provocate de amanarea de catre FMI a deblocarii unei noi transe de ajutor din programul de sustinere de 17 miliarde dolari si de scaderea rezervelor valutare ale tarii. FMI a anuntat ca au avut loc discutii productive cu Ucraina, dar cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord pentru furnizarea urmatoarei transe de sprijin. S&P a avertizat, de asemenea, ca Ucraina ar putea sa nu mai reuseasca sa isi plateasca datoriile daca situatia nu se va modifica in urmatoarele cateva luni.

In luna aprilie, Ucraina a incheiat un acord cu FMI pentru un program de sustinere in valoare de 16 miliarde de dolari, din care a primit doua transe, in valoare de 4,6 miliarde de dolari. Ucraina are nevoie de inca 15 miliarde de dolari pe langa imprumuturile obtinute deja, potrivit Uniunii Europene, pentru a rezista crizei economice. Guvernul de la Kiev estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 7% la nivelul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri